FacebookTwitterLinkedIn

Cu toate acestea, statisticile demonstrează că în perioada de după vot, numărul cetăţenilor UE care îşi caută un loc de muncă în Marea Britanie a scăzut cu 36%, informează Monitorul Apărării și Securității.

„Numărul românilor a pornit de la o comunitate de dimensiuni medii spre una de dimensiuni mari. Estimăm că, în acest moment, 1 milion de români locuiesc în Marea Britanie. A doua cea mai numeroasă comunitate din UE, la foarte mică distanţă de cea poloneză”, a punctat Laura Popescu, ambasadorul României în Marea Britanie.

Pentru mulţi britanici, votul a venit cu un set de promisiuni încălcate. Regatul nu a semnat marile acorduri comerciale anunţate, iar exporturile către UE s-au redus cu 50 la sută din cauza birocraţiei.

Printre cei care au avut de pierdut în urma acestei decizii sunt şi românii. Marea Britanie a părăsit programul Erasmus, așa încât studenţii români pot învăța la o universitate de top doar dacă plătesc.

„Din acest an, taxele de studiu vor fi mult mai mari, între 16-38.000 de lire, nu se va mai putea primi împrumut guvernamental pentru achitarea acestor studii şi, de asemenea, studenţii vor trebuie să aplice pentru viza de student”, a recunoscut Laura Popescu.

Un studiu recent arată că 43% dintre britanici cred că decizia de a ieşi din UE a fost una bună, în timp ce 46% spun că a fost greşită.