FacebookTwitterLinkedIn

Procesul, care va începe într-o lună, va expune până la 90 de voluntari sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, la o cantitate minimă de virus necesară pentru a provoca infecția, au spus oamenii de știință implicați în această cercetare, transmite Reuters.

Voluntarii vor fi examinați pentru eventualele riscuri asupra sănătății înainte de a li se permite să participe la studiu și vor fi ținuți în carantină pentru o monitorizare atentă de către personalul medical, timp de cel puțin 14 zile, într-o unitate specializată la Royal Free Hospital din Londra.

„Prioritatea absolută este, desigur, siguranța voluntarilor”, a spus Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College din Londra, organizație care conduce proiectul împreună cu grupul de lucru pentru vaccinuri al guvernului britanic și compania clinică hVIVO.

Oamenii de știință au făcut și în trecut astfel de cercetări, în care au indus anumite boli, precum malaria, gripa, febra tifoidă și holera, pentru a dezvolta tratamente și vaccinuri împotriva lor.

Participanților la proces li se va permite să meargă acasă după primele 14 zile numai dacă „testarea extinsă” arată că nu sunt infecțioși, a declarat Chris Chiu, conducătorul studiului.

Cercetarea are drept scop inițial înțelegerea modului în care virusul infectează oamenii și se transmite.

Voluntarii vor primi plăți compensatorii de aproximativ 88 de lire sterline pe zi pe durata studiului și starea lor de sănătate va fi monitorizată timp de un an.

Pentru ca procesul să fie cât mai sigur posibil, va fi utilizată versiunea inițială a virusului SARS-CoV-2, care circulă în Marea Britanie din martie 2020, mai degrabă decât una dintre noile tulpini.