FacebookTwitterLinkedIn

După șocul crizei coronavirus, recuperarea firmelor britanice s-a accelerat din nou în luna august. Cu toate acestea, reducerile de locuri de muncă încă au un ecou nefast asupra economiei țării, informează Reuters.

IHS Markit / CIPS UK Composite Purchasing Managers Index (PMI), un index ce acoperă sectoarele de servicii și producție, a înregistrat un nivel maxim din ultimii șapte ani, de 60,3 de la 57,0 în iulie, mult peste pragul de 50 de creștere.

În timp ce PMI a indicat o accelerare suplimentară a creșterii, aceasta nu a semnalat revenirea la nivelurile normale de producție între întreprinderi. Unii economiști cred că acest lucru ar putea dura ani de zile.

Tim Moore, director economist la IHS Markit, responsabil cu întocmirea sondajului, a declarat „Au existat semne încurajatoare că furnizorii de servicii au început să recupereze reculul observat mai devreme în această vară la nivel mondial”.

Moore a menționat că reducerea suplimentară a restricțiilor și a izolării, dar și introducerea schemei guvernamentale „Eat Out to Help Out” au contribuit la stimularea creșterii în luna august.

Studiul PMI arată că, atât companiile din sectorul de producție, cât și cele din servicii au apelat la disponibilizări în ritm accelerat în luna august. Asteptările afacerilor pentru anul următor nu sunt strălucitoare, de vreme ce companiile sunt foarte îngrijorate de potențialele pericole la care e supusă economia.