Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Marco Tedeschi, CEO RJ Watches – De la Titanic la Joker, Two-Face & Batman

Încă de la fondarea sa, cu 15 ani în urmă, brandul RJ Watches (pe atunci, Romain Jerome) a stârnit interesul tuturor – colecționari, retaileri, jurnaliști – prin modelele nonconformiste pe care le propunea, care integrau oțel de pe Titanic, praf de pe Lună sau lavă din vulcanul Eyjafjallajokull. Iubite de unii, privite cu neîncredere de alții, ceasurile acestea erau oricum, numai comune nu.
 aboneaza-te
RJ_ARRAW_The_Joker_07

Nu cu mult timp în urmă, compania a trecut printr-un rebranding profund, proces condus de unul dintre cei mai tineri lideri din industria orologeră, Marco Tedeschi. Azi, RJ Watches înseamnă ediții ultralimitate, surprinzător de interesante și de… amuzante, dar și o manufactură capabilă de a proiecta și construi mecanisme proprii. Nonconformismul rămâne însă constanta brandului.

Ești unul dintre cei mai tineri CEO din industria orologeră de azi. Care sunt ingredientele secrete ale unei cariere atât de rapide și pline de succes?

Cred că două sunt ingredientele principale ale unei astfel de cariere. Primul este pasiunea; fără ea, nu aș fi ajuns atât de repede unde sunt. Al doilea este factorul sincronizare, respectiv șansa de a întâlni oamenii potriviți la momentul potrivit.

Cum ai descrie strategia ta în cadrul RJ Watches, stilul tău de conducere?

Rolul meu ca lider în cadrul RJ este să sprijin echipa în a-și dezvolta creativitatea. Angajăm oameni foarte talentați, iar pentru mine este esențial ca ei să poată să-și exprime această creativitate. Sunt ca un dirijor. Grație echipei mele, eu trebuie doar să aleg cele mai bune partituri și muzicienii de care e nevoie pentru ca simfonia să fie interpretată.

Marca a trecut printr-o mare schimbare, vorbesc despre un rebranding și transformarea în manufactură capabilă de a-și construi propriile mecanisme. Ce alte schimbări ai adus la RJ și ce ai păstrat din vechea strategie?

Caracasele modelelor noastre Titanic și Moon Dust m-au inspirat pentru crearea designului colecției ARRAW. Am transformat cleștii (patru sisteme de fixare a bezelului, poziționate în dreptul orelor 2, 4, 8, 10, prezente la ceasurile anterioare – n.a.) în amortizoare, elemente distinctive ale designului RJ. Aceste elemente distinctive sunt foarte importante pentru un brand de ceasuri; pe recognoscibilitate se bazează evoluția noastră. Am venit la RJ atras de conceptele sale unice, puternice.

Primul dintre ele, așa-numitul pilon RJ DNA, presupune utilizarea în realizarea ceasurilor a unor materiale cu încărcătură istorică, precum oțelul de pe Apollo 11 sau de pe Titanic. Cel de-al doilea concept este reprezentat de pilonul colaborărilor. Datorită faptului că am devenit parteneri ai DC Comics și Marvel, putem crea ceasuri dedicate lui Spider-Man sau unor jocuri de referință, precum Super Mario, Batman sau Villains. Vom dezvolta viitorul RJ împreună cu acești parteneri fantastici pe care îi avem. Ce ne lipsea era abordarea orologeră. Grație propriei noastre manufacturi, numită RJ Studio, putem acum să ne îmbunătățim și să ne extindem abilitățile în domeniul orologeriei, lucru esențial în dezvoltarea brandului.

După toate aceste schimbări, care sunt așteptările tale pentru următorii ani?

Am construit acest brand pe sus-menționații piloni: ADN, Colaborări, Orologerie. Vor fi numeroase surprize în următoarele luni și ani, surprize ce țin de evoluția noastră și de mecanismele create in-house.

RJ Watches este un brand cu o clientelă aparte, așadar mesajul vostru este diferit de modalitatea în care comunică alte companii.

Canalele digitale constituie partea centrală a întregii comunicări în cadrul RJ. Noi producem ceasuri în ediții ultralimitate, care nu vor depăși niciodată o sută de piese. Avem o clientelă foarte tânără (vârsta medie este de 30 de ani), lucru care ne determină și mai mult să punem accent pe marketingul și comunicarea digitală pentru promovarea acestor colecții limitate.

Am văzut noutățile pe care le-ai prezentat anul acesta la Geneva, la Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH); au fost foarte bine primite. Care dintre evenimentele din calendarul industriei orologere este cel mai important pentru tine?

SIHH este în mod sigur unul dintre cele mai importante evenimente pentru brand, deoarece acolo prezentăm o parte din noutățile noastre, ne întâlnim cu retailerii și partenerii de afaceri la început de an. De asemenea, cruciale sunt participările la târgurile orientate spre clienți, cum ar fi Salón Internacional Alta Relojería México (SIAR) și Dubai Watch Week, care ne oferă posibilitatea de a interacționa nemijlocit cu clientul final și cu prietenii brandului.

Vei păstra componenta steampunk drept parte definitorie a mărcii? A fost una dintre cele mai vizibile caracteristici înainte de rebranding.

Am schimbat cu totul imaginea steampunk, dacă e să vorbim despre teme și culori – de la negru și galben-bronz la alb și roșu, dar, în același timp, colecția Steampunk încă face parte din liniile RJ. Cu siguranță, vom crea modele noi care să facă trimitere la Titanic, dar vor fi radical diferite de ceea ce am făcut în trecut.

RJ și-a construit faima pe ceasurile-concept DNA…

Ele rămân unul dintre pilonii brandului. Anul acesta, piesa centrală este ARRAW 6919, care găzduiește primul mecanism manufacturat in-house, un produs DNA autentic. Am încercat să explorăm și mai mult acest concept prin crearea primului compozit RJ pe care îl poți vedea în bezelul ceasului 6919. Este un material compus din oțel de pe Apollo 11 și sticlă acrilică.

Ce-mi place foarte mult la RJ este simțul umorului, dispoziția ludică – să recunoaștem, nu sunt lucruri tocmai obișnuite în domeniul orologeriei de lux. Nu implică totuși și un anumit risc această abordare? Până la urmă, umorul este o chestiune foarte subiectivă…

Cu siguranță, această componentă amuzantă ne face unici. Nu cred că e o abordare riscantă; sper că vor exista mereu oameni care să caute astfel de produse. ARRAW Marine, prima colecție centrală a RJ, va servi ca bază pentru toate produsele nebunești care vor urma.

Mi-ai spus câte ceva despre clienți, dar aș vrea să insistăm un pic asupra acestui subiect.

Avem clienți cu vârste cuprinse între cinci și 80 de ani, dar media se situează pe la 30 de ani. Indiferent de vârsta lor, cu toții împărtășesc gustul pentru produse distractive și, în egală măsură, excepționale. Adesea, ei au deja câteva ceasuri clasice și sunt în căutarea unor produse mai originale, mai creative, pe care să le afișeze în ocazii cu totul speciale.

Modelele RJ sunt disponibile pe piața românească prin intermediul retailerului Albini Prassa. Există în România deschiderea necesară pentru un alt tip de orologerie, profund originală?

Ne bucurăm deja de succes în România, mai ales grație modelelor DNA, care au fost primite extrem de bine. Am revigorat colaborarea noastră cu Albini Prassa și ne vom concentra pe dezvoltarea acestei piețe.

Ce înseamnă ideea de exclusivitate pentru RJ?

E chiar nucleul brandului. De la prezentarea primei noastre ediții limitate la Basel, anul trecut, am hotărât ca seriile să nu depășească o sută de piese. Am mai decis, de asemenea, ca aceste ediții limitate să numere o sută de exemplare, zece sau unul singur. Vom avea grijă ca fiecare dintre proiecte să fie diferit și să beneficieze de o campanie clară.

Care sunt următorii pași din evoluția brandului?

Tocmai ne-am mutat în noul sediu din Eysins (în cantonul Vaud, Elveția – n.a.). Aici ne aduseserăm toate utilajele încă din mai, anul trecut. Infrastructura noului sediu central și a manufacturii ne va permite să îmbunătățim comunicarea internă. Producția, marketingul, vânzările, manufactura – toate departamentele sunt aproape acum. Așadar, urmează produse și mai amuzante, și mai nebunești. Garantat. Fiți pe fază!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii