FacebookTwitterLinkedIn

Creşterea faţă de 2012 este de trei puncte procentuale, de la o cotă de piaţă de 9% la 12%.

Numărul de gospodării care au cumpărat cel puţin o dată o marcă privată din orice format de retail a atins potenţialul maxim încă din 2011  – mai mult de 9 din 10 gospodării din România achiziţionând mărci private.

Astfel, dacă până acum creşterea segmentului era influenţată de atragerea de noi cumpărători, în 2012 piaţa autohtonă a atins o etapă de consolidare, în care există cumpărători loiali mărcilor private. Aceştia fie cumpără din ce în ce mai multe categorii, fie cumpără în mod repetat aceleaşi produse, se precizează în comunicatul de presă GfK.

Cea mai bună dezvoltare o putem vedea în segmentul de produse alimentare, unde mărcile private acoperă 17% din valoarea totală pentru consumul casnic.

Anul 2012 a adus creşteri importante ale mărcilor private în categorii precum caşcavalul (8 puncte procentuale din total categorie), iaurtul simplu (7 puncte) şi cerealele de mic dejun (6 puncte).

Mărcile private au o prezenţă bună şi în segmentul produselor de îngrijire a casei, unde acoperă 11% din valoarea totală. Cel mai frecvent, produsele din hârtie – şerveţele, şervete de bucătărie, şerveţele umede sau hârtie igienică – sunt vândute sub eticheta „marcă proprie”.

„Diversificarea categoriilor şi a segmentelor de piaţă pe care pătrund – dezvoltarea brandurilor de nişă, intrarea pe segmente premium şi super-premium – dar şi intensificarea activităţilor de marketing şi de comunicare sunt motoarele de creştere pentru produsele marcă proprie”, spune Raluca Răschip, Consumer Goods & Retail Director GfK România.

Rezultatele din GfK Leaflet Monitor confirmă faptul că 2012 a marcat o intensificare a promovării mărcilor private în cataloagele retailerilor. Dacă în 2010 şi 2011, aproximativ 3% din produsele promovate erau mărci proprii, ponderea acestora a urcat la aproape 10 procente anul trecut.