FacebookTwitterLinkedIn

Mara Gojgar, fondatoarea agenției de comunicare Confident Communications

De ce antreprenoriat?

Mara Gojgar: Mi-am dorit încă din liceu să fiu antreprenor și să am o firmă. În generația mea, la acel moment, nu se știa ce înseamnă un antreprenor. Ulterior, în timp, până la 25 de ani, am fost angajată, am lucrat într-o agenție și într-un proiect ONG, dar cumva nu-mi găseam pacea și nu simțeam că sunt pe făgașul meu.

La 25 de ani, a fost o explozie: am făcut firma, apoi mi-am dat demisia și, de azi pe mâine, mi-am zis: „Mă arunc în gol, fie ce-o fi!”. A fost greu, dar era o greutate pe care simțeam că o pot duce mult mai ușor decât înainte.

Mara Gojgar a lansat Confident Communications în urmă cu 9 ani, sub umbrela căreia funcționează două companii Confident PR și Venus Five (foto video). Confident Communications este specializată în industrii precum tech, real estate și B2B. Mara Gojgar are 15 ani de experiență în comunicare și este acreditată de Chartered Institute of Public Relations din Londra. Agenția a câștigat mai multe premii interne și internaționale. Din anul 2008 Mara Gojgar practică tango argentinian.

De ce tango?

Mara Gojgar: Tangoul a venit în 2008. Am încercat mai multe stiluri de dans. Îmi place mult să dansez și să mă exprim prin dans. Am încercat salsa, dar nu am rezonat cu acest dans.

Tangoul este un dans extrem de disciplinat. La pasiune ajungi în funcție de partenerul de dans. Tangoul este un dans foarte tehnic, tactic și solicită foarte mult exercițiu, cu parteneri diferiți, ca să ajungi să-i stăpânești foarte bine mișcările.

Tangoul este ca antreprenoriatul, multă disciplină, mult exercițiu astfel încât să fii pregătit pentru diferite situații, care mai de care mai complexe. Pasiunea pentru tango vine mai târziu, important este să înveți să stăpânești mișcările.

Am învățat multe lucruri din tango. Antreprenoriatul poate să fie un „dans extrem de vivace”, care te învârte în nenumărate direcții. E foarte important ca un antreprenor să aibă această anduranță și să fie conectat cu sine, ca să stea pe axa sa.

Cum a trecut Confident Communications prin pandemie?

Mara Gojgar: Noi am început în forță anul 2020. În finalul lunii martie, am avut o perioadă în care era ziua și contractul suspendat. Clienții suspendau contractele pentru că doreau să-și clarifice situațiile în care se aflau. Am avut o săptămână în care era ziua și contractul suspendat. Nu mai simțeam nimic. Eram golită de sentimente. Nu simțeam nici deznădejde, nici furie, eram complet imună. La un moment dat, ne-am întrebat ce mai știm să facem în afară de PR?, ce știm să facem cu PR-ul?

Ne-am gândit ce putem să le oferim clienților. Am inventat pe partea de studio video câteva servicii foarte accesibile. La PR, s-a întâmplat un lucru pe care îl consider drept o lecție de antreprenoriat. Au venit câțiva clienți foarte mari și serioși și s-au reactivat niște contracte din trecut. Toate lucrurile făcute în afara zonei de confort s-au reactivat în acea perioadă. Astfel, acele contracte au reechilibrat firma. Cred că există și un Dumnezeu al antreprenorului.

În antreprenoriat, trebuie să stai mereu în alertă. Eu n-am niciodată telefonul închis și orice client mă poate suna oricând, dacă este o urgență.

S-a schimbat strategia de business?

Mara Gojgar: Anul pandemic 2020 a adus claritate, în sensul în care am mizat pe anumite industrii pe care căpătasem experiență. N-a fost o schimbare de strategie de business și nici o schimbare majoră. Și înainte de pandemie, noi făceam evenimente online și mult content video pentru online. Nu a fost o schimbare radicală.

De asemenea, anul 2020 a adus validarea unor direcții ale noastre. Acest lucru ne-a dat o și mai mare încredere de a merge înainte. Uneori este bună specializarea pe anumite domenii, alteori te împiedică să atragi clienți din alte zone. Noi ne-am nișat pe anumite industrii și a fost o decizie bună.

Lecții de business învățate în ultimul an

Mara Gojgar: Odată ce decizi să-ți asumi un business, trebuie să admiți că acesta vine cu prezența ta permanentă. Trebuie să fii prezent permanent în acel business.

Altă lecție a fost că momentele de alertă te împing mai departe. Momentele de alertă generează idei noi. Niciodată nu „ne-am culcat pe-o ureche”. Nu există liniște în viața unui antreprenor.

Apoi, am învățat că niciodată nu trebuie să manifești aroganță, de genul: noi suntem sus și nu ne mai poate destabiliza ceva. În realitate, suntem vulnerabili cu toții, încât orice amănunt de te poate destabiliza.

Din mers, trebuie să-ți crezi piloni și ancore care, indiferent ce s-ar întâmpla, tu să cazi în picioare. Sigur că și eu am foarte multe frământări generate de business, dar dorm bine, în general, opt ore! Cred că un om fără frământări existențiale este un om care stă pe loc. Neliniștile te ajută să evoluezi.

Am auzit mulți antreprenori care se martirizează: „Eu plătesc salarii! Oamenii depind de mine!” Opinia mea este că, atunci când îți asumi antreprenoriatul este firesc să-ți asumi acest ecosistem, face parte din joc, și nu este o mare realizare, ci o normalitate.

În primul rând, tu, ca firmă, ca să poți să livrezi serviciile sau produsele către clienți, faci acest lucru cu echipa ta, cu oamenii care au ales să lucreze lângă tine. Asta este o investiției și nu un mare merit. Odată ce ai un business este firesc să investești în produsul și în serviciul tău.

Am mai auzit fraze de genul: „Oamenii depind de mine!” Fals! Oamenii nu depind de nimeni. Un om nu depinde de tine ca antreprenor, de parcă ai fi Dumnezeu! Nu! Un angajat își găsește soluții așa cum și antreprenorul își găsește alt angajat.

Este vorba de valori comune pe care le împărtășești cu niște profesioniști pe care îi respecți și care te respectă și hotărâți împreună să evoluați profesional. Încrederea este esențială în această relație. De fapt, nu este echipa antreprenorului, ci este echipa firmei! Antreprenorul nu îl plătește din banii săi pe angajat, ci din banii firmei, sunt banii firmei! O firmă trebuie să fie capabilă să-și mențină ecosistemul.

Absența evenimentelor offline în pandemie

Mara Gojgar: Nu am suferit o modificare majoră, pentru că noi lucram foarte mult pentru clienții internaționali și aceste întâlniri erau doar pe online. Doar clienții din țară solicitau să ne vedem față în față.

În schimb, evenimentele ca linie de business, într-adevăr, au suferit, dar nu foarte tare. Noi am făcut evenimente într-o formă hibridă. Înainte de pandemie era o alergătură continuă. Pandemia a simplificat lucrurile în această direcție și a demonstrat că oamenii se pot întâlni, în online, și chiar se pot face evenimente. Lucrurile se întâmplă în continuare.

Din punctul meu de vedere, ca linie de business, evenimentele au găsit soluții pentru a se desfășura foarte bine în sistemul hibrid. Consider că business-ul nu este afectat foarte tare.

Cum a rezistat financiar Confident în pandemie?

Mara Gojgar: Da, firma a avut bani la „ciorap”. Firma a avut un buget care ne permitea să stăm cu toții, timp de un an, fără să producem ceva și să menținem ecosistemul într-o capacitate bună de funcționare. A fost un buget pe care mereu l-am păstrat în firmă.

Nu ne-am luat mașini scumpe, dimpotrivă, am pus banii deoparte.

Noi suntem o firmă mică și nu ne-am permis cheltuieli extravagante și arogante. Am fost foarte prudenți cu banii. Nu zgârciți, dar prudenți. Acest buget ne-a împiedicat să luăm decizii pripite sau disperate și ne-a permis să ne menținem un echilibru intern și în relațiile cu clienții. Acest buget a contat foarte mult. Am făcut și investiții, dar acest buget a rămas și a fost acolo.

(aprilie 2021)