Cautare
, Contributor

Shopping |
|

Manufactura elvețiană Armin Strom sau cum ajungi în Cartea Recordurilor simplificând la extrem un mecanism orologer

GRAVITY_FIRE.jpg
Foc, Pământ, Aer şi Apă, unite într-un alt tip de vrajă decât cele din cărţile de poveşti ale copilăriei: cele patru elemente fundamentale sunt de această dată pretexte creative pentru manufactura orologeră elveţiană Armin Strom.

Design contemporan, finisare manuală până în cel mai mic amănunt, plus o formă elaborată de simplificare, mergând până la limita de sus a creativităţii. Aşa s-ar putea descrie filozofia artistică Armin Strom, al cărui început se confundă cu cătunul elveţian Burgdorf şi cu imaginaţia artizanului orologer care a dat şi numele brandului.

Prima creație manufacturată în 1967 a fost un ceas de buzunar din aur, cu un cadran gravat manual și fabricat din piatră de lapis-lazuli. Această dexteritate a lucrului de mână, combinată cu plăcerea de a simplifica mecanismul, îndepărtând orice component care nu joacă un rol fundamental în funcționarea ceasului, a dat naștere la specialitatea Armin Strom, și anume arta ,,scheletonizării”.

În sens general, mecanismele skeleton sunt angrenaje decupate şi minimizate până la limita legilor mecanicii, totul pentru a scoate mai bine în evidenţă fiecare piesă (atent decorată şi stilizată) care fusese până atunci ascunsă de punţile sau plăcile de bază ale ceasului.

Deşi esenţa scheletonizării îşi are originea în rigorile esteticului, dificultatea supremă o reprezintă găsirea soluţiilor tehnice care să permită simplificarea mecanismului fără a afecta în vreun fel funcţionalitatea şi performanţele ceasului.  Rezumând prin filozofia de bază Armin Strom, ,,un mecanism finisat manual este mult prea important pentru a rămâne ascuns în carcasa unui ceas”, iar în 1990 manufactura elveţiană a reuşit performanţa de a-şi celebra crezul prin intrarea în Guinness World Records.

Recordul: cel mai mic ceas scheletonizat manual, un model de damă, încă nedetronat ca stil și dimensiuni. Dacă în orologeria clasică întreg mecanismul se asamblează complet înainte de a începe procesul de scheletonizare, Armin Strom a promovat de-a lungul timpului forme moderne de scheletonizare, care presupun integrarea elementelor de design încă din fazele incipiente ale asamblării calibrului.

Fiecare dintre colecţiile Armin Strom porneşte de la cele patru elemente fundamentale – Foc, Apă, Aer şi Pământ – fiecare dintre ele având propria interpretare. Începând din 2009, toate mecanismele sunt produse in-house, iar în 2011 manufactura a lansat și primul mecanism tourbillon fabricat în totalitate in-house. Modelul ATC11, lansat în octombrie 2012, este mecanic automatic, cu rezervă de funcționare de zece zile și o poziționare ne-centrată a tourbillon-ului, design ce îmbină tradiția cu modernismul.

În România, colecţiile Armin Strom sunt disponibile prin Helvetansa, companie care mai are în portofoliu mărci orologere elvețiene de top, precum Vacheron Constantin, Piaget, Officine Panerai, Cartier, Chaumet, dar și branduri din gama medie: Longines, Rado, Movado și Tissot.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii