Cautare
, Staff

Leadership |
|

ManpowerGroup: Companiile românești se confruntă cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodată

Dintre angajatorii din România intervievați, 72% au declarat că se confruntă cu probleme legate de deficitul de talente, arată studiul anual privind Deficitul de Talente al Manpower Group, ediția 2016/2017. Cu o situație similară s-au mai confruntat angajatorii în 2008.  
alegere_angajator_angajat.jpg

Angajatorii din România se confruntă cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodată în țara noastră, se scrie în Studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente. Problemele percepute s-au acutizat, comparativ cu ediția anterioară, când doar 61% dintre angajatori identificau un deficit de talente. Cu o situație similară s-au mai confruntat angajatorii în 2008, când deficitul de talente raportat a fost de 73%.

„Deficitul de talente raportat de angajatorii români a ajuns la o extindere fără precedent în istoria studiului din România, ponderea celor care întâmpină dificultăți fiind dublă față de media europeană. În contextul unor intenții de angajare favorabile, care în 2016/2017 și-au atins și depășit deja nivelul istoric de optimism, competiția pentru competențele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce în ce mai acerbă”, spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

La fel ca în ultimele trei ediții ale studiului (2012 -2015), posturile cel mai dificil de ocupat sunt cele de meseriași calificați – electricieni, tâmplari, sudori, zidari, instalatori, zugravi și altele. Aceștia sunt urmați de muncitorii necalificați, ingineri – mecanici, electrici și civili – și operatori producție/operatori CNC (operatori ai utilajelor speciale).

În acest top se regăsesc și șoferii (locul 5), personalul pentru hoteluri și restaurante (locul 6) și personalul de vânzări (deopotrivă reprezentanți, locul 8 și manageri, locul 10), dar și personalul contabil-financiar (locul 9). Personalul IT, atât programatorii și dezvoltatorii, cât și administratorii și managerii, ocupă locul 7 în topul dificultăților, în scădere față de locul 5 ocupat în ediția anterioară a studiului.

Angajatorii consideră că principalul motiv pentru care ocuparea acestor posturi vacante prezintă dificultăți este lipsa candidaților disponibili – numărul redus de candidați, identificat drept cauză a deficitului de 35% dintre angajatori, 21% spun că este vorba de lipsa competențelor specifice rolului (hard skills) și 18% menționează lipsa de experiență practică.

În ediția anterioară (2015), principala cauză identificată de angajatori era lipsa competențelor specifice rolului (hard skills), menționate de 48% dintre angajatori, deficitul numeric de candidați fiind pe locul 2, menționat de 37%.

Angajatorii români iau măsuri pentru a contracara deficitul de talente. O bună parte își extind oferta, 52% oferind beneficii și avantaje suplimentare candidaților, iar 48% oferind pachete salariale mai mari, iar peste jumătate investesc în formarea și dezvoltarea personalului existent (51%), aproximativ aceeași pondere ca media globală (53%) care a evoluat de la 1 din 5 angajatori în 2015, la 1 din 2 în actuala ediție a studiului”, subliniază reprezentanții Manpower.

Țara noastră este pe locul 3 în lume în privința ponderii angajatorilor care resimt lipsa talentelor de care au nevoie. Mai exact, la nivel global, 40% dintre angajatori au declarat că întâmpină dificultăți, cea mai ridicată pondere din 2007 până în prezent. Țările cu cele mai răspândite dificultăți sunt Japonia (86%) și Taiwan (73%), urmate de România (72%). În topul angajatorilor care întâmpină dificultăți se regăsesc alte patru țări din regiune: Turcia (66%, locul 5 din 43), Bulgaria (62%, locul 6 din 43) Grecia (59%, locul 8 din 43) și Ungaria (57%, locul 9 din 43), dar per ansamblul regiunii Europa, Orientul Mijlociu și Africa ponderea angajatorilor care întâmpină dificultăți este de 36%, în creștere cu 4 puncte procentuale față de 2015, însă sub media globală.

A 11-a ediție a studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente s-a realizat în trimestrul al treilea 2016, pe un eșantion de 42.341 de angajatori din 43 de țări și teritorii, vizând anii 2016 și 2017. Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat pe un eșantion de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii