Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

Summer Plans 2021 |
|

Mălin-Iulian Ștefănescu, Președinte TechAngels: “Investițiile s-au ridicat la 4 milioane de euro în 2020, la care s-au adăugat peste 1 milion în trimestrul întâi din 2021”

Dacă în alte veri tema principală de discuții din comunitatea de business viza rutina și destinațiile de vacanță, de această dată, Forbes România i-a provocat pe cei mai cunoscuți jucători din mediul de afaceri local să răspundă unui scurt chestionar, într-un context special, în care vara lui 2021 ar trebui să reprezinte o așteptată revenire la (noua) normalitate.
Malin Stefanescu

Vacanță pentru business

Pentru TechAngels anul de pandemie a însemnat o intensificare a activității, o triplare, mai precis. În loc de o sesiune de pitch pe lună am susținut câte o sesiune pe săptămână. Am făcut screening pentru peste 400 de startup-uri și am întâlnit 160 dintre acestea în 2020 și, respectiv, alte peste 60 în 2021, până acum. În total au fost investite 1170 de ore în coaching și mentoring numai în 2020, toate, activități de suport pentru comunitatea de startup-uri aflate în faze timpurii de dezvoltare. Investițiile s-au ridicat la 4 milioane de euro în 2020, la care s-au adăugat peste 1 milion în trimestrul întâi 2021. Ca atare, vacanța de vară 2021 va fi exact ca într-un an cu destul de multă activitate. Hotărârea membrilor asociației a fost ca pentru luna august să păstrăm o perioadă de pauză la nivelul grupului dar, la nivel individual, se vor continua sesiunile de mentoring și coaching. E important de subliniat că asociația are peste 100 de membri, antreprenori, specialiști din companii, fiecare cu expertize diferite, strategii de investiții personale și preferințe individuale. Deci, fiecare investitor își va lua propriile decizii, ca de obicei, și în timpul perioadei de vacanță doar că nu vom avea sesiuni de pitching pentru întreg grupul.

Certitudini și predictibilitate

Cred că expresia „incertitudinea este noua certitudine” a fost și este adevărată încă. Cel puțin până când pandemia va fi sub control total și până când ne vor fi cunoscute toate consecințele transformărilor din această perioadă, cred că vom opera în incertitudine.

Pentru zona de tehnologie a fost o perioadă intensă, au fost necesare soluții noi care să răspundă noului mod de lucru, nevoilor companiilor pentru continuarea business-ului sau, la nivel personal, asigurarea acces-ului la produse și servicii de la distanță.

Din perspectiva Asociației TechAngels, ceea ce ne-a preocupat cel mai mult a fost faptul că, pentru companiile la început de drum, o astfel de perioadă crește vulnerabilitatea pe multe planuri. De aceea am luat decizia intensificării activității, pentru a oferi suport cât mai repede în ideea de a nu pierde momentum și idei valoroase.

În zona de startup-uri există proiecte născute în pandemie livrate rapid și cu succes sau pivotări interesante – mă refer aici de exemplu la platformele de evenimente, la creșterea aplicațiilor de livrare a diferitelor servicii, la soluțiile de co-working virtual etc.

Sunt câteva tendințe care s-au conturat în această perioadă, ceea ce oferă un fel de predictibilitate sau posibilă direcție. Interesul pentru startup-urile tech a crescut, ecosistemul este mai activ, sunt colaborări mai intense, pe tot lanțul, de la acceleratoare la dezvoltarea unor formule de finanțare diverse. La fel, putem spune că tendința fondatorilor de a gândi proiectele pentru piețe mai mari decât cea locală va fi menținută, pentru a explora, din start, potențialul de scalare pe piețe mai largi. Totuși, acestea nu sunt certitudini ci doar posibilități.

Îngrijorări

Sper să existe anduranță la nivelul echipelor și fondatorilor. Perioada nu a fost ușoară și chiar dacă resursele financiare pot fi disponibile, local și regional, presiunile din mediu pot afecta capacitatea de a ajusta soluțiile, de a testa, de a pivota, dacă este nevoie.

Planuri de business

TechAngels va continua să susțină ecosistemul tech. Pe de-o parte prin păstrarea ritmului de pitch-uri, întâlnire cu startup-urile și implicarea în proiectele de coaching și mentorship.

Am inițiat colaborări regionale cu asociații și finanțatori pentru a asigura un mediu de dezvoltare mai larg. Vom căuta în continuare creșterea numărului de membri ai organizației pentru a susține diversitatea de experiențe. Având în vedere numărul semnificativ de investitori noi vom organiza sesiuni de pregătire, schimburi de idei și experiențe pentru a îi sprijini în a lua decizii individuale bune și pentru a-și contura un portofoliu echilibrat.

Vacanță în țară sau străinătate

Voi pleca în vacanță și în țară și în străinătate, pentru a petrece timp cu familia și pentru puțină deconectare de ritmul intens din ultimul an și jumătate. În industria Tech și în cadrul Asociației a fost o perioadă plină de evenimente, am nevoie de o perioadă de relaxare și de reîncărcare a bateriilor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii