FacebookTwitterLinkedIn

Președintele ANAF despre controlul la RISE Project: „ANAF nu este o instituție politică. Nu ne facem calendarul de acțiuni de control în funcție de declarațiile anumitor politicieni”

În urma celor șase luni, la bugetul de stat s-au colectat aproximativ 101 miliarde de lei, peste 3 miliarde, 900 de milioane, față de anul trecut. În iunie, s-a depășit programul de încasări programat de Ministerul de Finanțe cu 102,7%, iar, la total, planul de realizări față de anul trecut peste 104,1%. Față de programul Ministerului de Finanțe, avem un procent de realizare de 98,64%, înregistrând anumite scăderi pe acciză și pe impozit pe profit”, a precizat șeful Fiscului, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Ce modificări fiscale intră în vigoare de la 1 februarie: cresc salariul minim pe economie, dar şi amenzile

Scăderea de la impozitul pe profit a fost provocată de introducerea impozitului specific pentru o categorie mai largă de contribuabili. De la 1 februarie, plafonul pentru încadrarea în rândul microîntreprinderilor a fost urcat de la 100.000 de euro la 500.000 de euro.

Acest lucru ne-a adus un deficit în încasarea impozitului pe profit în jur de un miliard, 300 de milioane de lei. 92.000 de companii trecând de la sistemul impozitului pe profit la sistemul impozitului pe venit. Prin trecerea la impozitul specific, 7.500 de firme au trecut de la impozitul pe profit la impozitul specific, acest lucru creând un deficit de 1,1 miliarde de lei la impozitul pe profit. Acești doi indicatori agregați arătau o creștere a impozitului pe profit, față de sumele planificate”, a detaliat Stan.

În cazul accizelor, creșterea consumului la produse petroliere, cu 12%, comunicată de Institutul Național de Statistică, nu se reflectă într-o încasare proporțională a accizelor, deoarece nivelul acestora a scăzut în acest an cu 18% și cu 20%, pe tonă și pe litru.

Asta presupune să avem o creștere a consumului de produse petroliere de 23%, pentru a atinge nivelul de încasare al accizelor de anul trecut. Bineînțeles, scăderea de acciză se reflectă și într-o scădere a TVA-ului, având în vedere aplicarea procentului de 19% la cuantumul accizelor”, a menționat Stan.

În perioada februarie – iunie, pe cota lineară de 19%, ANAF a încasat cu 608 milioane mai mult.

Răspunzând unei întrebări, Stan a menționat că nu i s-a dat niciun ultimatum, pentru a crește acest nivel al încasărilor:

„Față de 2013, când gradul de conformare era de 83,5%, noi am ajuns astăzi la 85,11%, ceea ce este o creștere de la 84% anul trecut. Sunt mulțumit cum își face ANAF treaba, în ce condiții – suntem subdimensionați. Suntem fără bani pentru cheltuielile salariale pe ultimele două luni. Domnul Prim-ministru ne-a oferit sprijinul și ne-a promis, că va aloca sumele necesare pentru plata salariilor pe ultimele două luni.”

Șeful Fiscului a anunțat că astfel de întâlniri, între premier, ministru Finanțelor și el, se vor organiza lunar.