Cautare
, Redactor

Reporter în căutare de oameni și povești.

Travel |
|

Majestic Falls

O vacanță în natură poate fi extrem de ofertantă. Dar peisajele care îți taie, cu adevărat, respirația sunt rare și, uneori, greu de găsit. Cascadele intră în această categorie și pot fi descrise printr-un singur cuvânt: grandoare.
shutterstock_621876515

Angel Fall

Cea mai înaltă cădere de apă din lume se găsește în Parcul Național Canaima, din Venezuela, și se numește Angel Fall. A fost botezată după James Crawford Angel, aviatorul care a descoperit-o accidental, în timp ce zbura în căutare de minereuri de aur.  Cascada are o înălțime de
979 de metri, de trei ori mai mare ca simbolul Parisului, Turnul Eiffel. Este alimentată de ploi torențiale, iar apa este colectată pe Ayuan-Tepui, un platou muntos cu o suprafață de 700 de metri pătrați. Cascada a fost deschisă publicului abia în 1990. Cea mai bună perioadă de vizitare este între lunile mai și noiembrie, deoarece în restul anului cantitatea de precipitații este mult mai mică. Astfel, în cădere, apa se evaporă, iar peisajul nu mai este atât de spectaculos.

The Smoke that Thunders

Cascada Victoria, cea mai mare cădere de apă din lume, desparte, printr-un peisaj uimitor, Zambia de Zimbabwe. În anii 1800, triburile indigene Kololo au numit-o The Smoke that Thunders. Explicația este ceața rezultată în urma pulverizării apei, care se ridică la o înălțime de până la 30 de metri și care poate fi văzută de la 30 de kilometri distanță. Astăzi, poartă numele reginei Victoria a Marii Britanii. La apogeul sezonului ploios, cascada se transformă într-o perdea enormă de apă, cu lățimea de aproape doi kilometri și debitul de peste 500 de milioane de metri cubi de apă pe minut. Datorită acestor recorduri, dar în special frumuseții, UNESCO a inclus-o, în 1989, în lista celor șapte monumente ale naturii, alături de muntele Everest, Marele Canion, Marea Barieră de Corali din Australia sau Aurorele Boreale. Pentru un tur complet și peisaje de neuitat, vizitatorii pot apela la un zbor cu avionul deasupra cascadei!

Tărâmul apelor

În jungla Guyanei e greu de pătruns, dar acolo se ascunde cascada Kaieteur, cunoscută pentru inaccesibilitate și pentru faptul că este cea mai mare cascadă din lume cu o singură cădere de apă. Drumul până acolo durează câteva zile, include atât porțiuni de apă, cât și de uscat și poate fi parcurs doar cu ajutorul băștinașilor. Doar cei antrenați să facă față mlaștinilor se încumetă. Râul Potaro cade de la o altitudine de 226 de metri, având debitul de 663 de metri cubi pe secundă, de patru ori mai mare decât cel al faimoasei Niagara din Statele Unite ale Americii. Pe teritoriul statului Guyana sunt peste 300 de cascade, dar Parcul Național Kaieteur, fondat în 1929, este, de departe, cel mai spectaculos, deoarece a rămas una dintre puținele zone virgine de vegetație de pe glob. Se înscrie în ecosistemul pădurilor umede din Guyana și a fost creat din dorința de a prezerva cadrul natural unic în lume.

Cascada din marmură

Cascadele pot fi și creația omului, fără să-și piardă din măreție. În această categorie intră Cascata delle Marmore, cea mai înaltă cădere artificială de apă din lume – 165 de metri. Povestea ei își are rădăcinile în Antichitate, când romanii credeau că umezeala din orașul Rieti provoca malarie. Au construit cascada pentru a împiedica stagnarea apei pe faleza din Marmore. Astăzi, cascada are trei căderi de apă principale, zeci de cataracte și peisaje unice. Debitul cascadei este controlat, fiindcă râul Velino deservește și o hidrocentrală. Situată la aproximativ opt kilometri de Terni, capitala provinciei Umbria, cascada este una dintre cele mai vizitate destinații din Italia. Când se pornește apa, este momentul ideal pentru fotografii. Dacă printre rafale apare și curcubeul, peisajul devine mult mai spectaculos, iar parcul Marmore se umple de turiști.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii