FacebookTwitterLinkedIn

Cam așa m-am simțit săptămâna trecută când am vizitat în plin Paris Fashion Week ultima adresă de retail de pe harta Vuitton, situată vis-à-vis de recent renovatul hotel Ritz. Un tur exclusiv în noul flagship Louis Vuitton din Place Vendôme care a fost organizat înaintea defileului de vară 2018 și unde aveam să descopăr cel mai impunător magazin de până acum al brandului francez de lux.

Nu știu alții cum sunt, dar la mine când un vis devine realitate încerc să-l împart cu ceilalți – să știe că e important să continue să viseze. Diferența față de visul meu a fost că la Maison Louis Vuitton aveam la dispoziție ghizi discreți care mă urmăreau cu șampanie, macarons, dulciuri de ciocolată sau mini aperitive. Și care nu se lăsau impresionați de un «nu» timid.

Ultimul proiect de retail Louis Vuitton este o nouă dimensiune a luxului francez perfect adaptat clientelei sale franceze și internaționale. Oferta largă și exclusivă de produse m-a copleșit – când credeam că s-a terminat, aveam să-mi dau seama că era doar încălzirea. Plecând de la ideea unui loc unde toate meseriile tradiționale specifice prestigiosului cartier parizian sunt reunite într-un singur loc, brandul exploră cu ingeniozitate direcțiile sale preferate cum ar fi universul călătoriilor, arta contemporană sau cea a bijuteriilor.

Evenimentul marchează și o întoarcere la origini, cum primul magazin a fost deschis de un tânărul Louis Vuitton acum 160 ani în 1854 în același cartier, la numărul 4 rue Neuves-des-Capucines.

Atras de clientela bogată care locuia în hotelurile din jurul grădinii Tuileries și prieten bun cu întemeietorul ideei de haute couture Charles Frederick Worth, Vuitton a devenit rapid maestrul bagajelor sur-mesure (el a creat dulapurile-bagaj) pentru domnii și mai ales doamnele care călătoreau mult și aveau o anumită idee de confort și cerințe foarte precise.

Când te uiți la noua fațadă și spațiul pe patru etaje de care se bucură actualul magazin, nu este ușor să imaginezi cum arăta un comerț specializat din secolul XIX care includea și atelierul de fabricație.

Revizitată cu mult gust de către arhitectul american Peter Marino, Maison Louis Vuitton Vendôme a păstrat proporțiile neo-clasice ale clădirii originale, modernizată prin forme noi, tehnici inovatoare și materiale tradiționale. Pentru decorațiunea de interior, au fost folosite opere unice de artă contemporană.

Peter Marino, recunoscut prin felul în care include arta contemporană proiectelor sale de arhitectură, colaborează de peste 40 ani cu Louis Vuitton. El este și creatorul magazinelor brandului din Los Angeles, New York, Londra, Paris, Roma dar și din Hong Kong, Shanghai și Singapore. Pentru Maison Louis Vuitton, Marino a colaborat cu 22 de artiști care au creat 33 opere de artă. Un proiect unde parchetul de Versailles este vecin cu picturile abstracte ale lui  Kimiko Fujimura, sculpturile lui Annie Morris, perlele de sticlă ale lui Fahrad Moshiri sau “Speaker”-ul verde și oranj al lui Stephen Sprouse. Amatorii de mobilă design de colecție vor admira piesele special create semnate de Paul Evans sau Gilbert Poillerat.

Mi-a plăcut cum arta contemporană se integrează firesc stilului casei, recreând mai degrabă ambianța unei luxuoase reședințe private decât al unui magazin. Spațiul, deși foarte generos, nu este nici rece și nici lipsit de detalii personalizate ca tablouri, cărți sau obiecte de artă care definesc un cadru original pentru liniile de accesorii sau colecțiile de prêt-à-porter.

Citește și CLAUDIA CASTRASE de la modă la teatru

Încercând să mă ascund de ghizii care mă provocau la multiple deserturi de ciocolată și fructe, am urcat la etaj. Ca și la parter, fiecare zonă are identitatea ei proprie, de la decorațiuni pe pereți și lămpi până la designul solului, în funcție de produsele expuse. Birouri și mese joase, așezate lângă canapele sau în fața acestora, au toate câte un album de artă contemporană – nu am fost singura care s-a oprit să răsfoiască o carte și care a uitat de timp pe unul din fotoliile design foarte confortabile.

Dacă la parter găsești bijuterii rare (coliere cu smaralde, diamante sau rubine unice prin mărimea lor), ceasurile, parfumurile și accesorile de modă, aici găsești în exclusivitate colecția de marochinerie «The Masters», creată în colaborare cu artistul Jeff Koons. Avis fanilor, mi s-a șoptit că nu sunt decât 70 de modele.

Colecțiile de toamnă de prêt-à-porter feminin și masculine, aflate la etaj, sunt completate de spații rezervate selecției de pantofi – doamnelor, iarna aceasta este vorba de ghete și bocanci de inspirație 90’s și nu foarte multe tocuri, spre marea mea dezamăgire. O fustă mini de piele verni cu inserții de dantelă neagră, paltoane supradimensionate din cașmir sau un pulovăr alb asimetric – piesele lui Nicolas Ghesquieres, directorul artistic Louis Vuitton, sunt adevărate dovezi de măiestrie și tehnică. Dacă am fost puțin reticentă la direcția de stil pe care a dat-o prêt-à-porter-ului feminin, plăcerea de a aprecia creațiile sale de aproape și de a le încerca m-au convins că m-am înșelat.

O idee reușită mi s-a părut și colecția permanentă de Obiecte Nomade, prezentă pentru prima dată într-un magazin. Este vorba de o linie de produse dedicate universului casei și al călătoriilor care au fost special create de designeri cunoscuți pentru brandul francez și care au fost realizate prin meșteșugul artizanal specific Louis Vuitton. Printre ele Scaunul Luna și Diamond Screen din piele de Marcel Wanders, taburetul Blossom de Tokujin Yoshioka inspirat du motivul Monogram, masa Talisman în marcheterie de piele Mahdavi de India sau lampa Spiral d’Atelier Oï (transformată în plafonieră pentru ocazie).

Însă ultimul etaj unde se află spațiul Travel & Art de Vivre și atelierul de bijuterie este cel pe care l-am preferat. Poate pentru că aici faci o incursiune în inima brandului și poți să vezi, dincolo de un produs perfect realizat, atenția și valorile cu care este înconjurat.

Demonstrațiile de meșteșug tradițional sunt completate de serviciile de personalizarea ale produselor. Leagăne mari, din piele roșie, agățate de tavan, bagaje clasice sau colecții speciale de călătorie așezate alături de un perete întreg de etichete de bagaje de toate culorile – chiar dacă cunosc bine brandul, mă surprind plăcut noile idei și calitatea lor.

La câțiva metri de leagănele roșii este instalat Atelierul Rare & Exceptionnel unde o tânără termină de pictat un desen pe un bagaj Monogram. Așezată la un birou plin de culori și pensule, îmi arată cu ușurință cum realizează un timbru vintage cu turnul Eiffel, povestindu-mi care sunt simbolurile caracteristice noului magazin Vendôme. În mod evident îi place mult ceea ce face.

O doamnă între două vârste, venită cu un mic cățel alb care stârnește simpatia vânzătoarelor și a ghizilor cu prăjituri, dorește să comande un leagăn la 60 000 euro. Dar și câteva lămpi, așa că discută cu o vânzătoare culorile potrivite pentru apartamentul ei proaspăt renovat. Este relaxată, pasionată de artă contemporană și glumește cu personalul despre cum câinele o să-i roadă leagănul design când se va face mai mare – cu siguranță este o clientă obișnuită, mi-am zis.

Citește și Bernadette Chevallier, eleganța luxului francez 2.0

Vizita la Maison Louis Vuitton mi-a  arătat evoluția noțiunii de lux. Pe lângă anticiparea dorințelor consumatorilor și creativitate când e vorba de a asigura servicii de excepție, înseamnă și să reușești să-i faci pe clienții tăi să se simtă la ei acasă, idee pe care o reîntâlnesc des în ultima vreme.

E drept că alegerea Place Vendome este un adevărat simbol pentru o casă de lux. Marile branduri de bijuterii și casele de haute couture au imprimat o tradiție istorică importantă acestui loc, unde mulți visează să-și poată crea într-o zi propriu brand. Dar Louis Vuitton a reușit încă o dată să demonstreze că tradiția și luxul se pot conjuga perfect cu modernitatea, un pic de artă contemporană și … mai multă emoție.