FacebookTwitterLinkedIn

Maia Novolan, Director General la Syscom Digital

Forbes: Care este atributul care face ca o afacere să fie una de succes?

Maia Novolan: Cu siguranță, este nevoie de mai multe atribute ca să fie asigurat succesul unei afaceri. Dacă este să iau întrebarea ca pe un exercițiu și să răspund doar cu un cuvânt aș zice că răspunsul corect este POTRIVIREA. În spatele acestui cuvânt „ascunzându-se”, în fapt, un șir întreg de factori. Potrivirea între momentul lansării afacerii, cu domeniul sau nișa de activitate, cu cererea (mare) de la momentul respectiv, cu expertiza oamenilor din echipă, cu relațiile (eventuale) pe care echipa le are în rândul potențialilor clienți. Doar așa cred că ar veni de la sine succesul unei afaceri.

Probabil că au existat și astfel de situații, însă în restul de 99,9% de cazuri este o combinație în diverse proporții mai mult sau mai puțin avantajoase ale celor de mai sus, la care se adaugă multă muncă, tenacitate, motivație, fonduri materiale, curaj și inspirație.

Forbes: Care credeți că este calitatea pe care o are doar un antreprenor de succes?

Maia Novolan: Parcursul oricărui antreprenor este plin de suișuri și coborâșuri. Viata antreprenoriala este presarată de multe momente de intensitate maximă, unele pozitive „care-ți dau aripi” și puterea de a progresa iar altele negative, care te demotivează și-ți amputeaza curajul. Din perspectiva asta, calitatea necesară oricărui antreprenor pentru a-l menține pe traseu este, după părerea mea, tenacitatea.