FacebookTwitterLinkedIn

Operatorii publici din Franța, Germania și Italia (France Television, ZDF și RAI) au anunțat la festivalul Series Mania din Lille că vor realiza o coproducție despre Leonardo da Vinci.

Împreună, cei trei operatori vor forma un grup numit Alliance (Alianța), descris ca un grup audiovizual european, al cărui obiectiv este de a fi capabil să finanțeze și să ofere telespectatorilor proiecte de ficțiune de mare anvergură, prin crearea de seriale TV prestigioase cu bugete mari.

Alianța va avea parteneriate „privilegiate” cu RTVE (Spania), RTBF (Belgia), VRT (Belgia) și RTS (Elveția). Invitația de a se alătura Alianței va fi transmisă de asemenea și altor televiziuni europene pentru schimbul și finanțarea de seriale TV de prestigiu.

„Ne imaginăm blockbustere europene care să poată concura cu serialele americane”, a declarat Eleonora Andreatta, directoarea de ficțiune de la RAI.

VEZI AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR ÎN URBAN – APRILIE 2018!

Alianța a luat deja decizia de producție pentru trei proiecte, primul fiind o serie în opt episoade despre viața și creația lui Leonardo da Vinci, care va fi produsă de LuxVide și Beta Film, pentru un buget estimat de France TV între 2,5 și 3,5 milioane de euro pentru o oră de film.

Celelalte două seriale sunt coproducții între France TV și RAI pentru bugete de aproximativ 2 milioane de euro pe episod – „Mirage”, o poveste cu spioni produsă de compania franceză Lincoln TV ce va fi filmată în Dubai în primăvara anului 2019, și „Eternal City”, care se petrece la Roma în anii ’60, o coproducție a Aurora TV, Fearless Mind și Banijai Studios France.

Broadbandtvnews.com notează că recent cinci televiziuni din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda au anunțat o alianță cu denumirea Nordic12 care își propune să coproducă peste zece seriale pe an. Următorul mare pas ar trebui să fie lansarea unei platforme de conținut european, potrivit unui oficial de la ZDF.

Mihai Pavelescu este editor MEDIA EXPRES.