Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Mai multe locuri de muncă vacante în al doilea trimestru

În al doilea trimestru din 2015, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,06%, în creştere cu 0,03 puncte procentuale față de trimestrul precedent, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).
job

Mai exact, numărul locurilor de muncă vacante a fost de circa 47.000, în creştere cu aproximativ 2.000 locuri de muncă vacante față de trimestrul anterior.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2014, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,22 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu aproximativ 11.000.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s‐au înregistrat în administrația publică (3,17%) şi în alte activități de servicii (2,50%).

În industria prelucrătoare s‐au concentrat aproape 30% din numărul total al locurilor de muncă vacante (14,1 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,27%.

Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 8.000 locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 6.00  locuri vacante în sănătate şi asistență socială și în jur de 2.000 locuri vacante în învățământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante s‐au regăsit în industria extractivă (0,10%, respectiv 0,1 mii locuri vacante), urmată de producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat (0,15%, respectiv 0,1 mii locuri vacante).

Prin comparație cu trimestrul precedent cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s‐au înregistrat în distribuția apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activități de decontaminare (+0,22 puncte procentuale), respectiv în industria prelucrătoare (+0,17 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri s‐au regăsit în activitățile din industria prelucrătoare (+2,1 mii locuri vacante), respectiv din comerț (+0,5 mii locuri vacante).

Diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s‐au observat în activități profesionale, ştiințifice şi tehnice (‐0,29 puncte procentuale), urmate de industria extractivă (‐0,16 puncte procentuale), iar în cea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante în construcții, respectiv în transport şi depozitare (‐0,4 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

Cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupațiile de specialişti în diverse domenii de activitate ‐ grupa majoră 2 (1,42%, respectiv 13.000 locuri vacante), în cele de muncitori necalificați ‐ grupa majoră 9 (1,22%, peste 7.000 locuri vacante) iar cele mai mici valori au fost înregistrate în rândul ocupațiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură şi pescuit ‐ grupa majoră 6 (0,43%, respectiv 0,1 mii locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, cea mai relevantă creştere s‐a înregistrat atât în ceea ce priveşte rata cât şi locurile de muncă vacante în rândul ocupațiilor de muncitori necalificați ‐ grupa majoră 9 (+0,11 puncte procentuale, respectiv +1,0 mii locuri vacante), iar la polul opus cu cele mai semnificative scăderi s‐au regăsit ocupațiile de funcționari administrativi ‐ grupa majoră 4 (‐0,16 puncte procentuale, respectiv ‐0,4 mii locuri vacante).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii