Cautare
, Contributor

News |
|

Mai multe decese în accidente aviatice în 2020, chiar dacă au fost mai puține zboruri

Numărul celor care şi-au pierdut viaţa în accidente aviatice a crescut în 2020 la nivel mondial, chiar dacă numărul avioanelor care s-au prăbuşit a scăzut cu 50%.  
accident aviatic

În 2020 au avut loc 40 de accidente care au implicat avioane comerciale de mari dimensiuni, inclusiv cinci incidente mortale, care s-au soldat cu 299 de victime, a anunțat o firmă de consultanţă olandeză, relatează Reuters.

Comparativ, în 2019 au avut loc 86 de accidente, dintre care opt au fost letale, rezultând 257 de decese.

Rata accidentelor fatale în cazul avioanelor de pasageri de mari dimensiuni a fost de 0,27 la un milion de zboruri în 2020, adică o medie de un accident mortal a fiecare 3,7 milioane de zboruri. Acest număr a fost în creştere faţă de 0,18 accidente mortale la un milion de zboruri cât a fost în 2019, sau în medie un accident mortal la fiecare 5,58 milioane de zboruri.

Declinul accidentelor a venit pe fondul unei scăderi accentuate a zborurilor din cauza pandemiei.

Flightradar24 a raportat că zborurile comerciale pe care le-a urmărit în întreaga lume în 2020 au scăzut cu 42%, la 24,4 milioane.

Peste jumătate din numărul total al deceselor au fost înregistrate în ianuarie 2020, când un avion ucrainean a fost doborât în spaţiul aerian iranian, o tragedie care a provocat decesul a 176 de persoane. 

Al doilea incident fatal a avut loc în luna mai când un avion de linie pakistanez s-a prăbuşit, ducând la decesul a 98 de persoane.

Totuși, în ultimele două decenii decesele din aviație au scăzut dramatic.

Potrivit Rețelei de siguranță a aviației (ASN), în 2005 au existat 1.015 decese la bordul zborurilor comerciale de pasageri din întreaga lume. Iar în ultimii cinci ani, au existat în medie 14 accidente mortale în cazul avioanelor comerciale de pasageri și marfă, ducând la 345 de decese anual.

Cel mai sigur an din aviație la nivel mondial a fost în 2017, cu două accidente fatale din care au rezultat 13 decese.

De menționat că raportul nu a luat în calcul accidentele ce au implicat zboruri militare, de instruire, private, cargo şi elicoptere. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii