FacebookTwitterLinkedIn

Pe de altă parte, aproape două treimi dintre respondenții care au implementat astfel de programe au afirmat că acestea le-au adus o scădere a costurilor (43%) sau că nu au generat niciun cost adițional bugetului actual de beneficii (23%).

Întrebați de provocările pe care le presupune flexibilitatea beneficiilor, respondenții au menționat că importante sau foarte importante costul (82%) și complexitatea administrării (81%).

,,În România, cu toate că numărul companiilor care oferă flexibilitate în beneficii este încă unul mic, angajatorii care desfășoară deja aceste programe raportează un grad ridicat al satisfacției angajaților, de 78%, și afirmă că motivele principale ale implementării programelor sunt motivarea angajaților, păstrarea lor și menținerea competitivității pe piaţa forţei de muncă. Dacă luăm în considerare și că 68% dintre anagajatori se gândesc să deruleze astfel de programe în următorii doi ani, estimăm că numărul companiilor care vor implementa programe cu flexibilitate în beneficii va crește semnificativ în următorii 2-3 ani.”, a spus Daniela Barbieru, manager Marsh Mercer Benefits România.

În ceea ce prviește rezultatul studiu pe întreaga regiune, mai mult de jumătate dintre respondenți (53%) oferă un anumit grad de flexibilitate a beneficiilor, însă acesta variază simțitor de-a lungul regiunii. Există mai multe tipuri de programe cu flexibilitate în beneficii: cu beneficii voluntare – prin acest program, angajații pot cumpăra cu bani proprii diverse beneficii la prețuri reduse, în general de pe o platformă electronică dedicată; cu beneficii opționale – prin acest program, angajații pot alege între mai multe beneficii disponibile; program comprehensiv de beneficii flexibile – în general, programul cuprinde beneficii de bază și opționale, cât și o sumă anuală alocată fiecărui angajat şi o listă din care acesta îşi alege beneficiile dorite.

Programele comprehensive de beneficii flexibile sunt cele mai populare în Europa de Est, în timp ce în Europa de Vest și în Orientul Mijlociu sunt preferate beneficiile voluntare. Beneficiile opționale sunt cele mai comune în Spania (84%), UK (74%) și Polonia (67%).

,,România nu urmează trendul pieței din Europa de Est, programele comprehensive fiind mai rar întâlnite printre angajatorii români. Însă trebuie să menționăm că 59% dintre respondenți oferă flexibilitate în beneficii, fie că acestea sunt plătite de angajat sau de angajator. ”, adaugă Daniela Barbieru.

Studiul Employee Choice realizat în regiunea EMEA evaluează rolul pe care flexibilitatea beneficiilor îl are și compară programele de beneficii din regiune, analizând răspunsurile a 636 de angajatori din 17 țări. Informațiile rezultate au scopul de a furniza companiilor un benchmark și de a le facilita acestora înțelegerea atât a avantajelor, cât și a provocărilor acordării flexibilităţii beneficiilor.