FacebookTwitterLinkedIn

Știu, bătrânețea are frumusețea ei, cu nepoți și povești. Și că atunci ești fără griji și mai înțelept și poți să realizezi cât de înțelept ești și să te bucuri de profunzimea vieții. Așa e, ne vedem la coadă la medicamente!

Bun, deci mai sunt 25 de ani. 25 de ani sunt și de la Revoluție. Eu chiar îmi amintesc multe de atunci și am senzația aia ciudată de „ieri”. Au trecut 25 de ani și pare ieri. Mai avem 25. Adică până mâine.

Să ne planificăm puțin!

Peste 7 luni vom vinde detergentul cu aromă de căpșuni. Mult mai eficient decât ăla cu aromă de mere. Dacă lucrăm în comunicare, știm că peste x luni vom face y treabă. Că petele de cafea vor ieși mult mai bine cu noul-vechiul-altfel ambalatul detergent. Și că toată casa ta va mirosi a căpșuni dup-aia. Tot planul de comunicare este într-un Excel, negru pe alb, stabilit. Dar habar nu avem ce-o să facem noi cu noi peste x luni. Nu zic ani. Pentru că detergentul cu căpșuni e mult mai important. Nu am să duc gândul ăsta în soluția de a face un Excel cu viața noastră, ci doar să ne gândim puțin la ideea de a avea un plan.

Financiar

„Autorul a folosit puncte de suspensie ca să se gândească ce scrie mai departe.”

 „Alexandru Lăpuşneanu s-a ţinut de cuvânt când a spus: «De mă voi scula, pre mulţi am să popesc şi eu.» Dovadă că azi, cel mai întâlnit nume este Popescu.”

Acestea sunt doar câteva din gândurile și înțelepciunea celor care dau BAC-ul acum. Și ei ne vor plăti pensia. Deci, nu vom avea pensie. Vestea bună este că putem rezolva foarte ușor această problemă. Vestea proastă e că nu cred că o vom face mulți. Pe mine nu pariez.

Calcul banal, deloc nou: ești fumător, deci dai 15 lei pe zi pe un pachet de țigări. Imaginează-ți că fumezi două  pachete și pune banii de un pachet deoparte. Peste 25 de ani, la pensie, vei avea cca 50.000 de euro. Bani cash. Mâine.

Pentru nefumători, pune deoparte de-o șaormă. O șaormă pe zi = 50.000 de euro. Mâine sunt banii tăi. Pentru că am stabilit că peste 25 de ani reprezintă mâine.

„Da’ cum facem cu calculul, că parcă de la 60 de ani era nasol?” Cu 50.000 de euro în cont, orice om e mai fericit la 60 de ani. Plus că ai bani de medicamente mai bune.

Prioritățile

Deadline. În anul 1864, în timpul Războiului Civil din America, oamenii legii nu aveau bani să construiască gardul unei închisori. Și atunci, au trasat o linie pe sol, peste care dacă trecea prizonierul primea un glonț în cap. Deadline.

Azi avem zeci de deadlines. Și, deși le tratăm ca și când viața noastră ar depinde de asta, multe sunt lucruri absolut neînsemnate. Nu zic să nu ne facem treaba într-un termen bine stabilit, doar că, spre deosebire de anul 1864, viața noastră chiar nu depinde de deadlines. În schimb, multe alte lucruri le vom face „într-o zi”

I’ll do it someday. Monday, Tuesday, Wednesfay, Thursday, Friday, Saturday, Sunday. See? There is no Someday. Asta spune una din reclamele Harley Davidson. Nu am să înșirui o serie de activități ce ar trebui să fie prioritare în viața noastră, gen pasiuni și sport, familie și prieteni. Sunt rubrici de oracol și le știm cu toții, dar serios că nu este în regulă că nu facem nimic din ele. Și că, în schimb, am devenit niște maimuțe care știu să tasteze foarte bine la calculator.

Totul se reduce la a ne opri puțin din alergătură. Nu la a pleca în aventura vieții și în anul sabatic, că nu suntem în stare, ci doar pentru a ne da doi pași înapoi. Și din acel moment am fi niște maimuțe mai O.K.

Post Scriptum

Calculul cu 25 de ani se aplică pe un om normal. El nu este valabil în cazul celor cu ghinion pe trecerea de pietoni, pasionaților de sărituri cu coarda elastică sau daltoniștilor posesori de carnet de șofer.