Cautare
, Contributor

Gastronomie |
|

Magicianul aromelor

Suntem aproape de Oxford, adică la aproximativ 80 de kilometri de Londra, în localitatea Great Milton. Este, fără îndoială, un loc pitoresc, cu clădiri vechi şi străzi mărginite de ziduri; dar de ce am bătut drumul până aici şi nu am rămas în capitala Regatului sau în Oxford pentru vreunul din multele evenimente de acolo?
LMR-STAFF-05

Ei, bine, am venit la Great Milton pentru a trăi una dintre cele mai complete experienţe culinare. Pare un simplu capriciu şi, până la urmă, asta şi este. Însă nu puţini sunt cei care şi-l doresc şi vin la Great Milton pentru a se lăsa surprinşi de deliciile bucătăriei de la Le Manoir aux Quat’ Saisons. Motivul este simplu: acest univers al aromelor este guvernat de unul dintre cei mai renumiţi chefi, Raymond Blanc.

Festivaluri şi cultură gastronomică

Le Manoir aux Quat’ Saisons nu este neapărat un loc unde să-ţi petreci o vacanţă întreagă. Aici ajungi pentru a-ţi desăvârşi cultura gastronomică. Şi revii, pentru că te îndrăgosteşti nu doar de savoare, ci şi de priveliştile minunate pe care ţi le oferă conacul ce găzduieşte hotelul-restaurant. Vei căuta mereu „pretexte“ pentru a te întoarce, fie că vorbim despre Festivalul de Literatură de la Oxford, de carnavalul de pe Cowley Road, de concertele Cornbury sau de Festivalul de Teatru Sheakespeare.

Cei care au trecut o dată pragul acestui hotel-restaurant se întorc negreşit pentru un nou scurt sejur. Cu străzile sale înguste şi proprietăţile înconjurate de ziduri de cărămidă, pitorescul Great Milton este locul perfect în care să redescoperi bucuriile simţurilor. Încă din anul deschiderii sale, 1984, Le Manoir reuşea să atragă atenţia iubitorilor de gastronomie şi, în foarte scurt timp, devenea reperul cel mai cunoscut din mica localitate.

Hotelul mizează pe atmosfera destinsă, familiară. Cele 36 de camere ale sale sunt decorate diferit, fiecare păstrând însă acea căldură şi acel şarm tipice unui conac. Aici vii pentru a te relaxa, pentru a evada timp de două-trei zile din agitaţia urbană şi, evident, pentru o incursiune în universul savorilor.Gastronomia are nevoie de povești

Citește și Gastronomia are nevoie de povești

Dar să ne întoarcem la cel care a făcut faimos numele acestui hotel. Pentru Raymond Blanc, vârsta este în mod sigur doar un număr. Şi aşa a fost dintotdeauna. Nu a avut nevoie de decenii de experienţă în bucătărie pentru a dobândi recunoaşterea. Succesul i-a fost aproape, asta şi pentru că Blanc a ştiut mereu ce vrea. Este, probabil, cel mai faimos chef autodidact. Dar, deşi a deprins tainele gastronomiei pe cont propriu, nu puţini au fost cei care, de-a lungul timpului, au lucrat cu el şi au învăţat trucuri noi în bucătăria de la Le Manoir aux Quat’ Saisons. Cu Raymond Blanc au colaborat nume mari ale gastronomiei, precum Heston Blumenthal, Michael Caines şi Marco Pierre White, pentru a-i menţiona doar pe câţiva dintre cei mai în vogă chefi britanici.

De fapt, întreaga carieră a lui Raymond Blanc este legată de Marea Britanie. Aici, în Oxfordshire, a ajuns la 23 de ani, venind din Besançon, oraşul său natal. A părăsit Franţa pentru Regatul Unit, dar în Oxford a lucrat mai întâi sub direcţia unui conaţional, André Chavagnon. Când s-a decis să-şi urmeze drumul, succesul nu l-a lăsat să aştepte. Proaspăt deschis într-o suburdie a Oxfordului, Les Quatʼ Saisons îi aduce lui Blanc o groază de distincţii, între care şi două stele Michelin şi Premiul „Egon Ronay“. Chef Blanc nu împlinise încă 30 de ani.

Entuziasm, efervescenţă, talent, curaj – Raymond Blanc le-a avut dintotdeauna pe toate. Şi nici orgoliul n-avea cum să-i lipsească. „Eu n-am putut niciodată să mă gândesc la eşec“, spunea el la un moment dat, iar într-o altă ocazie plusa: „Ceea ce e bun nu mă interesează. Sublimul însă – da“. Tânăr proprietar de restaurant, recunoscut de branşă şi apreciat de clienţi, Blanc străbătuse deja, foarte rapid, un drum lung. Aveau să urmeze şi alte mari succese. După şapte ani de Les Quatʼ Saisons, deschide Le Manoir aux Quat’ Saisons, un loc care va impune noi standarde în gastronomia britanică. Cele două stele Michelin sunt dovada. La fel şi cărţile pe care le-a scris, între care una dintre cele mai importante rămâne monografia despre
hotelul-restaurant. Populare sunt însă şi celelalte cărţi de bucate şi autobiografia, „A Taste of My Life“, publicată acum nouă ani de Bantam Press.

Şi pentru că Le Manoir aux Quat’ Saisons înseamnă cultură gastronomică în cel mai înalt grad, trebuie să spunem că aici funcţionează şi o şcoală de horticultură. De altfel, grădina care aprovizionează bucătăria a fost dintotdeauna un punct de atracţie pentru oaspeţi. Cursurile adresate lor, ţinute de Anne Marie Owens, grădinarul-şef, vizează culturile sezoniere, germenii şi răsadurile, cultivarea ciupercilor, pedologia (ştiinţa care studiază tipurile şi calităţile solului) şi agricultura organică.

Citește și Chef Vova – de la rugby la ramen

Picant, dulce, îmbătător

Să intrăm în restaurant, locul unde se întâmplă magia. Aici poţi gusta din minunatele brânzeturi din Franche-Comté în trei stadii de maturare, servite cu vin alb Daniel Dugois (2008), sau din friptura picantă de prepeliţă, cu flori de dovleac, scorţişoară şi curmale. Ori poate vrei să începi cu salata de crab, cu îngheţată de lămâi verzi şi fructul-pasiunii. Alegerile nu vor fi uşoare. Însă de la prima înghiţitură, filosofia care stă la baza gastronomiei în stilul Le Manoir aux Quat’ Saisons va deveni cum nu se poate mai limpede. Chef Raymond Blanc găteşte cu ingrediente de o savoare nemaipomenită, multe dintre ele provenind de pe domeniul hotelului, în ale cărui grădini sunt crescute zeci de soiuri de legume, de ierburi aromatice şi de zarzavaturi. Cât despre vinuri, aşa cum probabil te aştepţi, acestea sunt aduse mai ales din Hexagon. Un francez adevărat nu va abandona niciodată tradiţia oenologică a ţării sale. Şi nici pe cea culinară. Această ştiinţă a savorilor este, de fapt, secretul care face din Le Manoir aux Quat’ Saisons unul dintre cele mai rafinate restaurante de dincolo de Canalul Mânecii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii