Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Maestrul skeletonizării

La mijlocul anilor ’80, ceasurile skeletonizate erau mult mai rare ca azi, însă Armin Strom s-a dedicat acestei nişe orologiere. Pentru el, nimic nu era mai important decât spectacolul oferit de părţile funcţionale ale ceasului, iar dacă asta presupunea renunţarea la mare parte din metal, atunci aşa să fie! Ceea ce pare reflecţia unei gândiri minimaliste şi funcţionaliste se dovedeşte însă un demers estetic mult mai complex. Ceasurile skeletonizate capătă o nouă dimensiune vizuală, iar părţile mecanismului, adesea decorate manual, compun o fascinantă arhitectură a mişcării.
Serge_Claude_over Biel

Se împlinesc zece ani de când Serge Michel și Claude Greisler au achiziționat compania Armin Strom de la fondator, schimbând-o radical. „Ne-am dat seama rapid că va trebui să transformăm Armin Strom într-o adevărată manufactură”, spune Serge. „Să ne producem propriile mecanisme era principalul nostru scop pe-atunci.” De altfel, cei doi antreprenori consideră că lansarea primului calibru conceput în manufactură a reprezentat cea mai importantă etapă din dezvoltarea brandului. „Am demonstrat că suntem capabili să facem totul pe cont propriu, iar asta ne garanta cel mai mare grad de libertate creativă.”

Istorii personale, istorii de brand

Claude îmi mărturiseşte că a pornit în acest business alături de Serge pentru a crea cea mai importantă companie de design de calibre. Şi-au construit o echipă tânără şi entuziastă şi investesc constant în inovaţii şi noi tehnologii. „Fiind o manufactură mică, independentă, perfecțiunea este chestiunea care ne preocupă încă de la prima etapă a fiecărui proiect.” Pasiunea lui Claude pentru ceasuri vine din familie, el dedicându-şi, practic, întreaga viaţă mecanismelor orologiere. „Bunicii mei erau profund implicați în acest domeniu, iar eu am fost încă din copilărie fascinat de ocupația lor. Așa că am hotărât să studiez orologeria; mai întâi am urmat cursurile școlii de profil din Solothurn, apoi m-am axat pe restaurarea vechilor calibre cu complicații la școala tehnică CIFOM, din Le Locle, încheindu-mi studiile acolo cu o specializare în dezvoltarea de noi mecanisme. Sunt un ceasornicar pasionat și nu îmi place să bat pasul pe loc. Scopul meu este să creez piese excepționale prin găsirea de noi soluții.”

Aşa cum am spus, istoria brandului nu începe cu Serge Michel şi Claude Greisler; numele Armin Strom era cunoscut colecţionarilor de ceasuri încă din anii ’80, ajungând până şi în celebra Guinness Book. „Domnul Armin Strom a studiat orologeria și și-a deschis propriul atelier în localitatea lui natală, Burgdorf, în 1967”, îmi povesteşte Serge. „În paralel cu activitatea obișnuită pentru un mic magazin de ceasuri, el oferea și servicii de restaurare. A devenit priceput la arta skeletonizării, asta cu mult înainte ca ea să fie la modă datorită brandurilor foarte cunoscute. Primele ceasuri cu numele Armin Strom au fost prezentate în 1984 la evenimentul care pe atunci se numea Basel Watch Fair. Dorința maestrului de a da tot ce poate mai bun i-a adus omologarea unui record de către Guinness Book în 1990; era vorba despre cel mai mic ceas de damă skeletonizat manual. Armin Strom a atras atenția marilor branduri elvețiene de orologerie, care au început să apeleze discret la el pentru skeletonizarea unor serii limitate purtând respectivele mărci.”

La momentul în care Armin Strom căuta pe cineva care să preia compania, Serge Michel a intuit oportunitatea, implicându-l în acest demers și pe Claude Greisler. Au construit împreună planuri ambițioase pentru a păstra şi dezvolta moștenirea mărcii în domeniul skeletonizării, transformând în același timp brandul într-o manufactură în adevăratul sens al cuvântului, echipa producând majoritatea componentelor in-house.

China poate să mai aştepte

Astăzi, manufactura produce cam 400 de ceasuri anual. Nu este mult, mai ales dacă ţinem cont că acest număr restrâns de piese trebuie „împărţit” între colecţionari din mai multe ţări. Armin Strom este faimos pentru capacităţile sale de skeletonizare a ceasurilor, iar astăzi această tehnică decorativă este extrem de apreciată de mulţi iubitori de orologerie. De unde vin cei mai pasionaţi colecţionari de ceasuri Armin Strom? Aflu de la Claude Greisler că brandul a reuşit să se impună pe acele pieţe care dau tonul tendinţelor. „Avem o mulțime de colecționari în SUA, Asia de Sud-Est și Japonia. Acestea sunt locurile unde vindem cel mai mult. Dar clienți avem în întreaga lume.”

Deşi ceasurile Armin Strom sunt bine primite pe unele dintre cele mai importante pieţe, cei doi antreprenori exclud o extindere grăbită a afacerii. „Clienții noștri sunt iubitori de lucruri frumoase, apreciază în cel mai înalt grad calitatea și iubesc caracterul exclusivist al brandului Armin Strom. Încă nu am intrat pe piața chineză. China este piața cu creșterea cea mai rapidă în privința bunurilor de lux. Plănuim să sporim capacitatea noastră de producție, dar vom face asta foarte încet pentru a reuși să asigurăm cele mai înalte standarde. Așa că mai așteptăm câțiva ani până să intrăm în China”, îmi precizează Serge. Îl întreb tot pe el cât de important este marketingul şi cum face faţă Armin Strom concurenţei marilor branduri. „Colecționarii noștri sunt foarte pasionați de haute horlogerie. Ei iubesc brandul Armin Strom pentru calitatea excepțională și designul produselor. De aceea, nu există o concurență directă cu marile grupuri. Noi nu vindem povești de marketing, noi oferim creativitate unică în materie de orologerie.”

2018 şi viitorul

Armin Strom înseamnă complicații orologiere, skeletonizare și tehnici decorative. Îl întreb pe Serge cât de greu este să găsească experți în tehnicile tradiţionale de înfrumusețare a ceasurilor. Se arată mândru de colaboratorii săi, dar recunoaşte că oamenii talentaţi şi experimentaţi în tehnicile decorative sunt rari. „De regulă, lor le place aici şi rămân alături de noi multă vreme.” Pe talentul acestor artizani şi pe cel al orologierilor se bazează capacitatea mărcii Armin Strom de a oferi nu doar noi modele surprinzătoare, ci şi de a personaliza ceasuri. Pe site-ul manufacturierului există un configurator cu ajutorul căruia orice client îşi poate construi ceasul combinând soluții predefinite.

Serge spune că acesta a fost un pas logic: „Sunt un fan al lucrurilor realizate pe comandă, de la costume şi pantofi la mașini sau ochelari. Cum Armin Strom e capabil să realizeze componentele mecanismelor in-house, beneficiem de flexibilitatea necesară pentru a le oferi colecționarilor acest serviciu. În loc să facem designul fiecărei piese în parte, noi am lansat configuratorul on-line de ceasuri, care îi permite clientului să preia controlul”.

Să ne întoarcem la skeletonizare. Skeleton Pure este numele colecţiei-bestseller; spectacolul oferit de acest model este incredibil, el fiind posibil doar graţie skeletonizării, care dezvăluie dispunerea pe niveluri a componentelor mecanismului, cele esenţiale fiind marcate cromatic. Ceasul, echipat cu calibrul ARM09-S, este un omagiu adus fondatorului brandului.

Şi Claude Greisler, şi Serge Michel sunt foarte entuziasmaţi de colecţia recentă, Pure Resonance. Ea reprezintă versiunea mai clasică a Mirrored Force Resonance, care s-a bucurat de un mare succes printre colecţionari anterior. „Resonance este o colecție unică”, îmi spune Serge. „Plănuim să lansăm şi alte modele cu noi complicații.”

Ritmul noutăţilor este realmente incredibil, ţinând cont că în manufactură lucrează o echipă restrânsă. Să ne gândim că din 2009 până azi, cei de la Armin Strom au lansat nu mai puţin de 15 calibre. Brandul se dezvoltă organic, fără niciun fel de compromis pentru extinderea producţiei. Este singura strategie care te menţine în atenţia adevăraţilor colecţionari de ceasuri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii