FacebookTwitterLinkedIn

Conform unor proiecte făcute publice pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), acesta va aloca 286 milioane de lei pentru a susține activitatea crescătorilor de păsări, porci, capre și oi, informează Agerpres.

Acordarea fondurilor se face prin trei scheme de ajutor de stat care se focusează pe compensarea pierderilor din perioada 1 martie – 1 iulie 2020 cauzate de pandemia de coronavirus.

Pentru susţinerea crescătorilor din din acest sector, valoarea maximă a schemei de ajutor de stat se ridică la 131,76 milioane de lei. Perioada de valabilitate a schemei este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi data de 31 decembrie 2020.

Ajutorul financiar de la MADR se va acorda crescătorilor care deţin animale din specia suine, respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, după caz, precum şi persoanelor juridice care desfăşoară activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor.

Suma care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere nu va depăși echivalentul în lei a 100.000 euro, iar cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM (UVM – Unitate Vită Mare reprezintă încărcătura sau numărul de animale), echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducţie (scroafe).

Prin schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol, MADR alocă o sumă maximă de 109,8 milioane de lei. Aceste fonduri se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar, echivalent UVM, în funcţie de speciile şi categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare şi găini rase grele.

Suma totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere din acest domeniu nu va fi mai mare de 100.000 euro (echivalentul în lei).