FacebookTwitterLinkedIn

Datele MADR demonstrează că în perioada ianuarie-mai a.c., exporturile s-au majorat cu 12,4%, până la 2,928 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu 5,7%, însumând 3,735 miliarde de euro, transmite Agerpres.

“În condiţiile în care livrările intra-UE au avansat timid (+0,7%), iar deficitul schimburilor intracomunitare s-a adâncit la 1,5 miliarde euro, exporturile către ţările terţe s-au menţinut pe trend ascendent (+31,8%), favorizând reducerea deficitului comercial global faţă de perioada de referinţă din 2019. Scăderea soldului negativ al balanţei a fost posibilă în principal datorită exporturilor majorate de porumb (+135,4 milioane de euro), grâu (+74,6 milioane de euro) şi orz (47,9 milioane de euro), precum şi livrărilor sporite intra-UE de rezerve de tutun (+146,2 milioane de euro) şi ţigări (+38,9 milioane de euro)”, au explicat reprezentanţii MADR.

De asemenea, în perioada analizată, au mai crescut exporturile de brânzeturi (+4,8 milioane de euro), cârnaţi, salamuri şi produse similare (+4,8 milioane de euro), preparate alimentare (+4,1 milioane de euro) şi sosuri şi condimente (+1,1 milioane de euro).

Pe de altă parte, exporturile de seminţe de floarea-soarelui au înregistrat o scădere cu 42,8 milioane de euro, în primele cinci luni ale anului, la fel şi cele de ulei de floarea-soarelui, cu 11,6 milioane de euro, livrările de animale vii din specia bovine s-au diminuat cu 8,7 milioane euro, iar cele din specia ovine sau caprine, cu 8 milioane de euro).

Tot pe minus s-au mai aflat şi exporturile de boabe de soia (-6,4 milioane de euro), ape care conţin zahăr sau alţi îndulcitori (-6 milioane de euro), carnea de pasăre (-5,2 milioane de euro), preparate şi conserve din carne (-3,4 milioane de euro), păsări vii (-2,5 milioane euro), lapte şi smântână (-2,2 milioane de euro), miere naturală (-2,2 milioane de euro), ciocolată (-1,9 milioane de euro), turte din extracţia uleiurilor vegetale (-0,8 milioane de euro) şi produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi (-0,6 milioane de euro).

În ceea ce priveşte importurile de produse agroalimentare, în primele cinci luni ale anului au consemnat creşteri importurile de porumb, cu 83,8 milioane de euro, dar şi cele de carne de porc (+40,1 milioane. euro), boabe de soia (+30,6 milioane de euro), mere, pere şi gutui (+15,4 milioane euro), brânzeturi (+13,9 milioane de euro), citrice (+12,8 milioane de. euro), preparate pentru hrana animalelor (+10,5 milioane de euro), banane (+8,7 milioane de euro), tutun prelucrat (+6,1 milioane de euro), grâu (+4,8 milioane de euro), seminţe de floarea-soarelui (+3,5 milioane de euro), ape care conţin zahăr sau alţi îndulcitori (+2,3 milioane de euro), carne de pasăre (+1,5 milioane de euro), animale vii din specia porcine (+1,1 milioane de euro) şi produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi (+0,4 milioane de euro).