FacebookTwitterLinkedIn

Conform datelor, în perioada ianuarie – septembrie 2020, deficitul depășea 1,2 miliarde de euro. De asemenea, statisticile MADR arata că exporturile s-au majorat cu 26%, însumând 6,57 miliarde de euro, în timp ce avansul importurilor a fost mai scăzut, de numai 13,5%, până la 7,33 miliarde de euro.

Carnea de porc ocupă acceași prima poziție ca și în anii trecuți în topul produselor importate de țara noastră, astfel că în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2021 s-au cheltuit 407,1 milioane de euro. Locul al doilea este reprezentat de produsele de brutărie, patiserie și biscuiți, cu o valoare de 313,2 milioane de euro, iar pe poziția a treia, preparatele folosite pentru hrana animalelor – 289,8 milioane de euro.

Alte produse agroalimentare importate de țara noastră în primele nouă luni din 2021 au fost preparatele alimentare nedenumite și necuprinse în altă parte (284,4 milioane de euro), brânza și cașul, cu o valoare de 272,6 milioane de euro.

În ceea ce privește exporturile, cele mai mari încasări au fost obținute din livrarea cerealelor în spațiul intra și extra comunitar, pe primul loc situându-se în 2021, la nouă luni, grâul și meslinul, cu o valoare de 1,19 miliarde de euro. Porumbul ocupă locul al doilea în topul exporturilor, cu încasări de 919,9 milioane de euro. Țigările de foi, trabucurile și țigaretele au adus un plus de 477,55 milioane de euro, iar semințele de floarea-soarelui – 443,65 milioane de euro.

Singurii ani în care România a încheiat pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare au fost 2013 și 2014, cu un plus de 300 milioane de euro, respectiv 500 milioane de euro, în timp ce anul trecut s-a înregistrat un deficit de peste două miliarde de euro în acest sector.

MADR menționează că datele furnizate sunt provizorii conform Buletinului statistic de comerț internațional, publicat de Institutul Național de Statistică.