FacebookTwitterLinkedIn

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat joi că valoarea totală a schemei de ajutor de stat cu privire la despăgubirile acordate fermierilor care se confruntă cu seceta atinge 1.088 miliarde de lei. Aceste fonduri vor fi oferite fermierilor prin rectificare bugetară, informează Agerpres.

Într-un comunicat de presă, MADR informează : “Proiectul de Ordonanţă de urgenţă elaborat de MADR cuprinde dispoziţii referitoare la instituirea unei scheme de ajutor de stat conform reglementărilor în vigoare. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 1.088.409,00 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020, prin rectificare bugetară. Proiectul de act normativ a fost notificat la Comisia Europeană, iar în prezent parcurge etapele de avizare interministerială”.

Autorizarea la plată a beneficiarilor se face după expirarea termenului de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat şi primirea Deciziei (CE) privind aprobarea acordării ajutorului de stat. Astfel, se poate constitui obligația de plată a acestui ajutor de stat. Plata se face de câtre Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

După declararea neconstituţionalităţii Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile au apărut mai multe informaţii conform cărora nu mai există cadrul legal pentru acordarea de despăgubiri.

În urna analizelor efectuate, Ministrul Agriculturii Adrian Oroș a anunțat miercuri că vor fi despăgubiți 34.647 de fermieri, care dețin 1,168 milioane de hectare cu culturi dezvoltate în toamna lui 2019.