FacebookTwitterLinkedIn

Deși vara se apropie de sfârșit, turiștii încă aleg să meargă în vacanță, inclusiv în prima luna de toamnă, iar din ce în ce mai mulți români optează pentru transportul cu autocarul, în detrimentul transportului cu avionul pentru destinații precum Turcia sau Grecia, pentru a socializa mai mult și a se bucura de peisaje.

În același timp, românii apreciază calitatea și corectitudinea turoperatorului, spune Mădălina Balaiban (32 de ani), fondatorea Hello Holidays, agenție de turism înființată în urmă cu nouă ani. Compania sa aproape că și-a dublat vânzările în 2018 față de 2017, datorită lansării programelor de circuite cu autocarul. Rulajul agenției Hello Holidays a fost de aproximativ 4 milioane de euro pe 2018, iar pentru 2019, ținta este creșterea cu 40%.

Care sunt cele mai căutate destinații de vacanță de către români

„În vârful clasamentului se mențin, fără îndoială, Bulgaria și Turcia cu autocarul, în special pentru serviciile all inclusive. Grecia s-a menținut și ea în topul destinațiilor favorite de români, însă cu puțină reticență din partea turiștilor din pricina mediatizării condițiilor meteorologice din unele stațiuni ale țării. Multe dintre aceste condiții meteorologice au loc adesea în zonele izolate ale Greciei și sunt înregistrate aproape în fiecare sezon din cauza căldurii. (…) Privind noii clienți, tot mai mulți vin datorită recomandărilor primite de la prieteni, familie, cunoștințe. Datorită voucherelor de vacanță, a crescut considerabil și turismul în România – în această perioadă fiind la mare căutare cazările pe litoral. Spre toamnă încep să se înregistreze un val de cereri și pe partea montană a țării, în special în zonele de schi și în zonele tradiționale: Maramureș și Bucovina”, a spus Mădălina Balaiban pentru Forbes România.

Conform acesteia, bugetul mediu alocat de către români pentru o vacanță pene familie este de 500 de euro pentru Grecia, între 700-1.000 de euro pentru Turcia (all inclusive) și aproximativ 1.000 de lei pentru vacanțele în România, toate aceste bugete fiind în creștere.

„Cu toate că lucrurile par să se schimbe, mulți optând pentru confort, calitate și siguranță, România încă este o piață de preț. Astfel că avem în oferta noastră multe campanii de reduceri, care să ofere tuturor posibilitatea unei vacanțe pe an. Avem pachete de vacanță în Grecia, Turcia și Bulgaria, unde prețurile pornesc de la 200 de euro/familie, și circuite în Europa cu autocarul de la 300 euro/cameră”, spune Mădălina Balaiban.

Clienții Hello Holidays au vârste cuprinse între 30 – 60 de ani, venituri medii și peste medie, studii universitare și post universitare și majoritatea sunt căsătoriți (familii cu copii).

„Cei mai mulți sunt dispuși să-și depășească bugetul alocat unei vacanțe dacă aceasta îi oferă confortul dorit”, adaugă Mădălina Balaiban.

Citește și: Analiză iAgency: Care sunt cele mai populare destinații de vacanță căutate de români

Conform datelor INS, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în anul 2018 au însumat 12,8 milioane, în creştere cu 6,3% faţă de anul 2017, iar înnoptările, în număr de 28,4 milioane, au crescut cu 5,7%.

Aceleași date mai arată că plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în 2018 de 21,03 milioane, în creştere cu 5,4% comparativ cu anul 2017. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 68,3% din numărul total de plecări.

Oportunitățile turismului local

Turismul local este în plină dezvoltare, susține fondatoarea Hello Holidays.

„Spun acest lucru în urma statisticelor realizate în primul semestru al acestui an privind proiectul „O zi cât o vacanță”. În cadrul acestui proiect oferim o zi, escapadă, în unele dintre cele mai frumoase locuri ale țării noastre și ale Bulgariei: Transfăgărășan, Bran, Transalpina, Delta Dunării, Veliko Tarnovo, Balcik. Este un proiect reușit și feedback-ul turiștilor reveniți din aceste excursii este uimitor. Descoperă România, lucrurile frumoase și simple pe care țara noastră le are de oferit. Se întorc mai mândri de țara lor, încărcați cu entuziasm și cu bucurie că locuiesc aici, printre bogății naturale poate unice în Europa.”

Antreprenoarea spune că și-ar dori să vadă mai multă deschidere spre dezvoltarea infrastructurii și mai multe destinații de explorat atunci când vine vorba despre excursiile din România.

Sfaturi pentru o vacanță reușită

„Îi sfătuiesc pe români să pornească relaxați la drum. Să fie deschiși în a descoperi destinația aleasă. O vacanță reușită constă în frumusețea destinației. Serviciile agenției sunt plusul care îți asigură liniștea și relaxarea în vacanță. Odată ce ai încredere în agenția unde ți-ai rezervat pachetul sau cazarea, totul vine treptat, de la sine. Relaxarea și pozitivismul sunt primele două elemente cheie pentru o vacanță reușită”, conchide Mădălina Balaiban.

Citește și: FlightClaim.ro: Ce trebuie să știe românii în cazul în care se confruntă cu întârzieri sau anulări de zboruri

Ca obiective de business, Hello Holidays și-a propus creșterea numărului de turiști, introducerea de noi destinații și dezvoltarea programelor de circuite.

Principalele agenții de turism din România sunt Christian Tour, Paralela45, Eturia, Eximtur sau Vola.ro.