FacebookTwitterLinkedIn

Oportunitate pentru România

Eu consider că această criză sanitară, cu efecte profund economice, este o invitație la o regândire a modelelor economice și o reinventare a companiilor. Ar putea fi un moment zero.

Putem spera că se va gasi o soluție la acest virus, mai devreme sau mai târziu, prin descoperirea vaccinurilor sau a tratamentelor, sau a amândurora. Putem spera astfel că, la un moment dat, ne vom întoarce la modul de viață de până acum bazat însă pe un nou model economic. Dar dacă vor apărea noi virusuri? Vom continua să căutam soluții la efecte? Poate dacă am fi, de exemplu, preocupați de prezervarea biodiversității, am găsi soluții la cauze și astfel să evităm noi crize similare. Este clar că intrăm într-un nou ciclu global, în care avem ocazia să scriem noi reguli, să setăm noi obiective, în care digitalizarea și inteligența artificială au un rol foarte important. Prin urmare, cred că este momentul de resetare, de readaptare în profunzime, cu scopul unei reorientări majore a economiei naționale. Vorbim despre reconstrucția economiei, despre modernizarea și reformarea instituțiilor statului, în așa fel încât, cu toții să facem față cerinţelor generațiilor și provocărilor prezente, dar mai ales viitoare.

Reformă și restructurare

Am susținut întotdeauna necesitatea unei strategii de țară, creionată pentru o durată de maximum 15 ani, bazată pe un consens politic național. Aceasta este necesară pentru a ne asigura, la nivel național, predictibilitate și stabilitate și, trebuie să vizeze domenii esențiale precum: infrastructura, agricultura, sănătatea și educația. Am considerat întotdeauna vitale aceste domenii, iar ele și-au demonstrat necesitatea și eligibilitatea, în acest sens, în această perioadă, mai mult ca oricând.

Dezvoltarea infrastructurii este esențială, acesta fiind o componentă pivot în evoluția viitoare a țării. Văd absolut obligatorii cel puțin două autostrăzi, care să lege partea de nord cu cea de sud a țării, precum vestul de estul țării. Din acestea trebuie să se ramifice cât mai multe şosele rapide către oraşele mari. Investițiile în infrastructură vor fi un instrument perfect pentru repornirea motorului economiei, deoarece se creează astfel locuri de muncă, se stimulează competitivitatea și se accelerează mobilitatea atât în zona comercială, cât și în cea a turismului. Actuala criză va remodela probabil paradigmele cooperării internaționale, iar acest lucru ar putea fi un impuls pentru atingerea unor condiții de concurență echitabile la nivel internațional, permițând condiții pentru o redresare solidă când se va termina furtuna.

Concentrarea pe agricultura românească şi dezvoltarea sa este, de asemenea, esențială din punctul meu de vedere. Avem avantajul unei capacități agricole deosebite, iar dezvoltarea acestui domeniu prin implementarea de sisteme moderne de irigații, tehnologizarea și automatizarea masivă a muncilor agricole, eficientizând astfel forța de muncă din acest domeniu, atât de predispusă migrației, ne poate aduce un avantaj competitiv uriaș la nivel mondial. Este inadmisibil ca la 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 să nu fie finalizat Canalul Siret – Bărăgan ce poate asigura apa necesară pentru irigarea a câteva milioane de hectare la un cost minim, datorită transportului gravitațional al apei către culturile agricole.

De asemenea, lecția majoră pe care sper ca am învățat-o cu toții, în această criză este cea a necesitații reformării sistemului medical. Cu ocazia aceasta am simțit brusc și abrupt fragilitatea previzibilă dată de nevoia construirii, din timp, a unui sistem medical performant, care să răspundă eficient în situații similare cu cea pe care o trăim acum.

Și dacă ne dorim cu adevărat un viitor pentru această țară, este vital să investim în tânăra generație, adică în elevi și studenți, prin reformarea sistemului de învățământ. Avem nevoie de o populație educată care să știe să „opereze” o economie performantă. Astfel ne dezvoltam economic, social și uman. Este inadmisibil ca elevii din mediul rural să nu aibă acces la învățământ de calitate. Nu mai putem să acceptăm ca an de an să crească numărul analfabeților iar oricine să poată modifica, oricând, curriculumul după bunul lui plac.

Relansarea economiei românești

Guvernul trebuie să aibă curajul împrumuturilor masive, cu scopul infuziilor puternice de capital în infrastructură, agricultură, sănătate și educație. Acești bani trebuie folosiți strict pentru investiții.

Această criză ne-a învățat foarte multe lecții. Apreciem ca indispensabile profesiile care poate erau devalorizate în trecut: îngrijitorii, șoferii, curierii. Simțim brusc mai mult ca oricând importanța fermierului local, a grădinarului de la piață, a micilor afaceri, gen restaurante care aduc viață în cartiere. Fără ei, economia nu funcționează. Pentru ei, și alte business-uri mici, Guvernul trebuie să dezvolte o serie de măsuri pentru a-i susține și a reactiva locurile de muncă pierdute în această zonă, în ultima perioadă.

De asemenea, această criză ne oferă calea către o economie mai umană, bazată pe solidaritate și efort comun a marilor și micilor jucatori în economie. Cred că prin prezența și comportamentul marilor corporații în această perioadă ni s-a confirmat, încă o dată, eficiența manierei colaborative în beneficiul evoluției economice. Marile corporații ne-au arătat, datorită forței financiare, a capacității de adaptabilitate și flexibilitate a operațiunilor, cât de repede își pot adapta unitățile de producție pentru a fabrica măști, viziere, geluri sau halate, atât de necesare în această perioadă. Aceste forțe – marile companii internaționale – vor trebuie convinse să vină să investească sau să investească mai mult. Pentru că ele aduc capitalul atât de necesar și know-how-ul. Și, cel mai important, folosesc forță de muncă românească și creează locuri de muncă sigure și eficiente. De asemenea, în toată această perioadă, plățile tuturor obligațiilor făcute de ele către stat, au reprezentat o sursă de venit esențială, la buget. Asta înseamnă forța lucrului bine făcut! Statul are nevoie de parteneri serioși și puternici atât în ţară, cât şi în afara ei. Și, în plus, aceștia sunt şi un adevărat ambasador pentru România.

Revenirea domeniului

Veolia Romania, prin companiile sale, activează pe piața locală atât în domeniul serviciilor de apă și canalizare cât și în cel al energiei. În general, companiile de utilități au un istoric puternic atunci când vine vorba despre pregătirea și funcționarea în situații de urgență. Prin activitatea noastră, noi oferim servicii esențiale vieții și confortului populației.

În această perioadă am lucrat la capacitate maximă, fiind în linia întâi pe toată durata acestor luni. Mărturisesc că pregătirea noastră a început încă de înainte de solicitările venite din partea autorităților. Măsurile de sănătate și securitate în muncă aplicate angajaților noștri au oferit o protecție exemplară acestora. Protecția a fost inclusiv economică și, astfel, nu am renunțat la niciun angajat. Am fructificat acțiunile de business implementate deja în cadrul companiilor noastre și pe care vom continua să le dezvoltăm, cum ar fi procesul de business reengineering, digitalizarea sau telemunca. Ca și companie, cred că acest context ne-a găsit mai pregătiți decât pe alții sau în pole position pentru elementele care au cerut adaptabilitate rapidă. Cu toate acestea, am folosit această ocazie pentru a fortifica aspecte care să ne facă și mai performanți și mai protejați, iar parte din măsurile luate în această perioadă vor fi păstrate și implementate și în perioada următoare, după întoarcerea la „noua normalitate”.

Și în acest domeniu companiile trebuie să se reinventeze. Aici vorbim despre gestionarea și reacția în fața crizelor, eficientizarea forței de muncă, gestionarea flexibilă a operațiunilor și a lanțului de aprovizionare, managementul financiar solid, desfășurarea activităților comerciale cu multe valențe digitale și strategia de brand. Prin expertiza, forța și capacitatea de adaptabilitate de care dispunem credem că, și în perioada următoare, vom demonstra expertiză de clasă, fiind disponibili să colaborăm, în diverse forme, şi cu alţi operatori din domeniul nostru de activitate, pentru evoluția industriei și a economiei românești.