Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Macron vrea referendum pentru înscrierea combaterii schimbărilor climatice în Constituţie

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus organizarea unui referendum privind introducerea apărării mediului în Constituţie.  
Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei le-a vorbit membrilor Convenției cetățenești pentru climă, o organizație creată de guvern din cetățeni desemnați să propună măsuri de combatere a încălzirii climatice. Macron a precizat însă că reforma constituţională va trebui mai întâi să fie adoptată de Adunarea Naţională şi de Senat, informează AFP, citată de Agerpres.

Camera superioară a parlamentului francez este însă controlată de dreapta, ceea ce face să planeze o anumită incertitudine în privinţa organizării unui referendum.

Organizarea unui referendum pentru “a introduce noţiunile de biodiversitate, mediu şi luptă împotriva schimbărilor climatice” conform articolului 1 din Constituţie se numără printre măsurile propuse.

Dacă va avea succes, acesta va fi primul referendum organizat în Franţa din 2005, când s-a votat în privinţa unei Constituţii Europene, vot soldat cu victoria celor care s-au opus proiectului european.

Foarte dură în primele sale reacţii, opoziţia a criticat propunerea ca pe o “lovitură de publicitate” politică al cărei rezultat este considerat incert.

ONG-ul Greenpeace şi-a exprimat regretul în legătură cu acest anunţ, pe care l-a calificat ca fiind unul “esenţialmente simbolic” al unui preşedinte care “a strălucit printr-o intervenţie goală, lipsită de noutate”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii