FacebookTwitterLinkedIn

Licențiat în drept, fost director de vânzări în companii prestigioase, în prezent proprietarul unei firme de piese auto, Bogdan Muscalu a lucrat la machetele sale ani de zile din pasiune,  fascinând prin răbdare și atenție la detalii, iar acum șase ani a vândut prima machetă. Totul s-a întâmplat repede, „într-o zi, a venit un prieten să-mi spună că nu știe ce cadou să îi facă șefului, pentru că urma ziua sa. Am fost de acord să fac un trabant, în schimbul plății materialelor. Când l-a văzut, mi-a sugerat să le scot la vânzare”, își amintește el.

A investit aproximativ 6.000 de euro, iar în timp, costurile inițiale s-au amortizat. În prezent, prețul unei machete pornește de la 400 de euro și poate ajunge până la 1.500 de euro. El spune că prețul este unul dintre criteriile care îi face pe mulți să dea înapoi, atunci când vine vorba despre achiziționarea unei machete. Însă, în general, cei care își doresc să aibă astfel de autoturisme în miniatură sunt cei pasionați și cei care au venituri medii spre mari.

Cum arată machetele realizate de Bogdan Muscalu

Bogdan Muscalu explică faptul că machetele sunt produse premium care necesită o perioadă mare de timp pentru a fi realizate, dar prețul este pe măsura produsului final. În medie, o machetă este realizată în peste o lună de zile, iar pentru ea muncește între 4 și 8 ore, în principal noaptea. Ziua o dedică businessului principal, iar noaptea este alocată machetelor. Pare să fie neobosit, însă pasiunea este cea care îl determină să aibă un astfel de program, care, pentru majoritatea, poate părea foarte solicitant.

„Prețul unei machete depinde de complexitatea lucrării, de câte materiale intră. De obicei alerg foarte mult să le procur. Sunt convins că sunt subevaluate acum, dacă ne uităm cu ce se întâmplă prin alte țări”, punctează Bogdan Muscalu.

În viitor, speră să aibă un atelier la stradă și, mai ales, un ucenic. Dar cel mai important, și-ar dori mai mult timp pentru a face mai multe machete folosindu-și imaginația și nu numai după criteriile pe care le solicită clienții săi. Este de părere că libertatea în artă este o necesitate. „Oamenii liberi mă inspiră, fiindcă ei nu văd cu ochelari de cal, ci de la minus la plus infinit”, mărturisește antreprenorul.

Dincolo de aspectele financiare, Bogdan Muscalu este interesat ca oamenii să rămână impresionați de machetele sale, fiind convins că într-o bună zi arta sa va fi foarte apreciată și în țară.

CITEȘTE ȘI

The Coffee Factory sau ce aromă are succesul

Small business: 4.000 de euro în 3 luni, din torturi vândute online

Business din zbor