FacebookTwitterLinkedIn

Boromir este singurul producător român de top prezent pe piața panificației din România. Grupul, cu afaceri cumulate de aproximativ 130 de milioane de euro în 2011 este controlat de familia Boromiz din Vâlcea. Producătorul deține două mori, în Sibiu și Buzău, spații de depozitare în mai multe orașe din țară și o rețea proprie de magazine, reunite sub brandul Boromir Pan Cafe.

Află cine este băcăuanul, care deține unul dintre cei mai mari traderi de îngrășăminte chimice, pesticide, semințe și cereale din țară, și care povestește în exclusivitate pentru Forbes România detaliile din spatele deciziei de a cumpăra Pambac.

Compania multinațională Vel Pitar, cu sediul la Râmnicu Vâlcea este controlată, din 2000, de către fondul de investiții Broadhurst Investments. Americanii au cumpărat inițial trei companii de morărit și panificație din Vâlcea, București și Tecuci. Ulterior, acestea au fuzionat sub denumirea de Vel Pitar. Perioada 2002- 2006 a fost marcată de mai multe preluări la nivel național, grupul achiziționând companii mari din domeniu, precum Spicul Argeș din Pitești, Pangran Iași sau Postăvarul Brașov. În 2011, grupul a înregistrat afaceri de aproximativ 133 de milioane de euro.

Compania de panificație Titan este recunoscută fiind una dintre cele mai vechi fabrici de profil din țară. Din iulie 2007 se află în portofoliul austriecilor de la GoodMills Group. Titan este furnizorul chiflelor comercializate în România în rețeaua McDonald‘s.

Producătorul autohton Pambac se situează, potrivit estimărilor companiei, pe locul 1 pe piața pastelor făinoase estimată la aproximativ 42.000 de tone anual, înaintea Băneasa sau Pangram (Monte Banato) și pe locul trei pe piața făinei, estimată la circa 90.000 de tone/an.