FacebookTwitterLinkedIn

„Un deficit sub 3% e foarte ambițios și e foarte greu de realizat în 2020”, declară premierul României, Ludovic Orban. Orban spune că guvernul va construi bugetul pentru 2020 respectând creșterile de salarii și de pensii impuse de PSD prin legea salarizării unitare și legea pensiilor.

„Mare lucru din punct de vedere al politicilor fiscale nu se poate face. Instabilitatea din ultimii trei ani a fost un mare păcat, au bulversat societatea. Vrem să facem câteva corecții la OUG 114, să anulăm taxele tâmpite puse de acest act criminal”, a mai spus Ludovic Orban.

„Legea salarizării unitare a bugetarilor și legea pensiilor creează presiuni bugetare foarte mari. Să ai salariul în sectorul public cu 40% mai mare decât în sectorul privat nu se întâlnește nicăieri în UE”, a mai spus Ludovic Orban.

„Am văzut că toată lumea spune că, dacă se aplică Legea pensiilor, o să fie apocalipsa bugetară. Eu vă spun că nu va fi nicio apocalipsă bugetară. Legea pensiilor este în vigoare. Ca să poţi să schimbi Legea pensiilor, ai nevoie de o majoritate parlamentară. Eu vă spun din capul locului, eu nu vreau să dau o ordonanţă de urgenţă în astfel de domenii extrem de vitale şi de sensibile. Sigur că vom face o evaluare extrem de serioasă cu ce măsuri trebuie să luăm şi mai ales care este capacitatea reală de a putea susţine plata pensiilor”, a afirmat şeful guvernului, care a participat la conferinţa „Buget şi fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, organizată de CursDeGuvernare.ro, cu sprijinul ASE şi AMCHAM.

Premierul Orban a mai spus că supraimpozitarea joburilor part-time este „inechitabilă”, iar supraacciza la combustibil ar trebui retrasă, dar nu a dat un termen pentru modificarea legislație în cele două cazuri.

Ludovic Orban a mai spus că România are o impozitare a muncii mai mare decât media europeană, dar și un o impozitare a proprietății mai mică decât media din UE, fără să anunțe însă eventuale măsuri în acest sens.