FacebookTwitterLinkedIn

Cum se vede antreprenoriatul de la etajul 13 al unui hotel din centrul Iaşiului? Cu posibilităţi nenumărate de extindere. Pe un perete al biroului său din incinta complexului hotelier Unirea tronează un tablou ce înfăţişează hotelul din centrul Ieşilor. Este mândria lui Lucian Grecu, proprietarul unităţii, şi una dintre afacerile pe care se concentrează în prezent. Iar asta în condiţiile în care prin mâinile sale au trecut multe afaceri de-a lungul timpului.De la momentul achiziţiei hotelului, în septembrie 2001 (Grecu are bine întipărită în minte data semnării actelor, fiind cu o zi înainte de prăbuşirea Turnurilor Gemene din New York), omul de afaceri a investit aproximativ zece milioane de euro în modernizarea sa. Astăzi, Hotelul Unirea se numără printre unităţile emblemă din zona Moldovei (alături de Hotelurile Astoria şi Traian – controlate de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, prezent, de asemenea, în topul „Forbes 500 Miliardari“ – şi Ramada – brand al lanţului internaţional Wyndham). Chiar şi aşa, Grecu îşi doreşte mai mult de la hotelul său.

Va mai investi două milioane de euro pentru amenajarea unei parcări subterane. Alţi 500.000 de euro vor fi destinaţi deschiderii unui centru SPA în incinta complexului (o parte din sumă va fi atrasă prin fonduri europene). De la începutul acestui an, în medie jumătate din cele 186 de camere ale hotelului clasificat la trei stele (omul de afaceri speră ca odată cu noile investiţii să poată reclasifica Unirea la patru stele) au fost ocupate. Au fost şi vremuri mai bune însă. Înainte de 2009, momentul în care criza s-a adâncit în România, gradul de ocupare al hotelului era de 80%, similar cu cel al unităţilor bucureştene.

De altfel, anul 2008 este văzut de hotelieri drept cel mai bun an pentru industrie.Grecu s-a împăcat cu gândul că oamenii de afaceri au tăiat prima dată de pe listă bugetul destinat deplasărilor. „Dacă înainte companiile trimiteau doi oameni pentru o săptămână, acum vine un singur client, care stă doar două zile“, mai spune el. Cu toate acestea, primele şase luni l-au făcut să spere la un plus de 12 procente al încasărilor pentru acest an.

Dezgheţul uşor de pe segmentul evenimentelor corporate (peste 80% dintre clienţii săi sunt din zona de business, iar o treime sunt străini) l-a făcut să mărească miza încasărilor, deşi estimările iniţiale erau ceva mai modeste – o creştere de opt procente. Destul de bine pentru această perioadă şi suficient pentru a-l face pe Grecu să-şi dorească păstrarea hotelului în patrimoniul familiei. „Este un succes“, consideră el. Tot o reuşită a fost şi afacerea din domeniul telecomunicaţiilor, mai exact de pe segmentul reţelelor de cablu TV (firma se numea Conex CoşmanSat), pe care a vândut-o în urmă cu şase ani pentru circa cinci milioane de euro. „Fiecare afacere are un moment de tranzacţionare“ este crezul lui Lucian Grecu. Iar gândul i se duce tocmai la această tranzacţie.

O afacere creată de la zero, o investiţie de conjunctură pe care a decis să o vândă în momentul în care a simţit că piaţa pe care activa devenise mult prea competitivă – se lupta cu giganţii RDS şi UPC (cel din urmă a şi fost, de fapt, cumpărătorul reţelei sale). A avut aceeaşi mentalitate – de a fructifica conjuncturile favorabile şi de a fi îndrăzneţ – în toate domeniile în care a investit: imobiliare, electrocasnice, producție de echipamente medicale.

Vezi care era averea lui Lucian Grecu în 2010