
Și nu este singurul antreprenor care a demonstrat de-a lungul deceniilor că eșecul poate fi transformat în succes. Thomas Edison, Bill Gates, Elon Musk, Walt Disney, Albert Einstein, J.K. Rowling, Abraham Lincoln, Michael Jordan, Steve Jobs și Jack Ma sunt doar câteva nume mari care au eșuat în drumul spre succes.
Până și studiile pe această temă au concluzionat că eșecul este o „condiție esențială” pentru succes. De altfel, eșecul reprezintă și unul dintre puținele procese cu adevărat educative din natură.
“Un eșec nu se calculează în X sau Y bani, poate însemna timp, o întoarcere în evoluția profesională, dar pot să vă spun că eșecurile m-au costat multe milioane de euro. Personal, nu le consider nicidecum eșecuri, sunt momente în evoluția fiecărui antreprenor. De multe ori este o școală. Sunt costuri care te fac mai bun și mai performant”, explică Lucian Azoiței, Fondator și CEO al dezvoltatorului imobiliar Forty Management.
Pentru el, eșecurile au reprezentant mai degrabă investiții pentru viitor, care prin lecțiile și mesajele oferite l-au determinat să recupereze și să evolueze ulterior, într-un mod pozitiv.
De exemplu, un “eșec” în viața antreprenorului a fost criza financiară din 2008. La acel moment, Lucian Azoiței deținea un grup de firme de zeci de milioane de euro, care a pierdut 90% din cifra de afaceri într-un an, pentru că, susține el, pur și simplu a dispărut piața.
“Niciodată nu și-a mai revenit, chiar dacă am făcut eforturi majore ani de zile. Și faptul că ajunsese la un platou, fără prea mari perspective de creștere, m-a determinat să iau decizia de a deschide altă direcție de business, care funcționează și crește extraordinar astăzi, cu mult peste orice potențial al vechii companii. Fără acel «eșec» extrem de dureros, poate nu aș fi făcut pasul acesta, fiind un lider în domeniul meu și cu perspective bune (așa credeam atunci)”, rememorează omul de afaceri.
În plus, “fișa postului” unui antreprenor conține și multe “rateuri”, acele momente în care trebuia să spună “da” în loc de “nu” sau viceversa. Momente prea puțin importante în opinia fondatorului Forty Management. “E ca și cum ai fi jucat la bursă pe o acțiune și aceea ar fi crescut mult. Nu ai luat decizia, nu există. Nici decizia, nici câștigul/pierderea aferent/ă. Este doar o chestiune de perspectivă”, subliniză el.
Iar de multe ori, potrivit lui Lucian Azoiței, “atât cei din jur, cât și perspectivele, rapoartele și analizele îți spun “NU”, dar tu spui “DA”. Și o faci pentru că, fiind antreprenor, ești cel ce riscă și ia decizii, pe care tot antreprenorul le decontează și beneficiază de acestea”.
Așadar, antreprenorul consideră că a lua o decizie, fie ea bună sau greșită, este mai important decât a fi indecis. “Alegerile fac diferența între noi. Dacă totul ar fi după decizii calculate și analize, nu ar mai exista antreprenori sau vizionari, ar exista doar excel-uri. Ce este important de transmis este că, indiferent care este decizia, un antreprenor și-o asumă și plătește/beneficiază de pe urma ei, spre deosebire de cei care iau decizii pentru alții (sau nu iau)”, conchide antreprenorul.