Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Lucian Apostol și familia – 500 Miliardari Ediţia 2011

Nume: Lucian Apostol și familia Avere: 17-18 milioane de euro Resedinta: Iași Domeniu/Companie: Prelucrarea cărnii, zootehnie, comerț, agricultură Pasiuni: masini

Chiar şi după 20 de ani de la apariţia afacerii Kosarom, capul familiei Apostol, Neculai, este şi strategul din spatele businessului. Asta deşi în mod oficial a lăsat conducerea grupului de firme Kosarom în mâinile celor doi fii ai săi – Lucian (foto) şi Teodor. Să fi fost totul doar o mişcare politică? Neculai Apostol a deţinut un mandat în Senatul României, cariera sa politică cuprinzând şi funcţia de prefect de Iaşi. Astfel, Lucian Apostol, fiul cel mare al antreprenorului din Paşcani, devenea la 30 de ani preşedintele întregului grup de firme – după ce a lucrat încă din facultate alături de tatăl său. Şi cum trei capete gândesc mai bine ca unul, familia Apostol a creat un model de business integrat: de la cultivarea cerealelor, creşterea animalelor şi sacrificarea acestora în abatoare moderne, până la producţia de mezeluri şi distribuirea lor în propriile magazine.

Acum, noua provocare a grupului care a ajuns la afaceri de 45 de milioane de euro anual este reprezentată de prezenţa pe pieţele internaţionale. O carte pe care joacă şi unul dintre competitorii familiei, Radu Timiş, proprietarul Cris-Tim. În plus, Apostol senior îşi doreşte să cucerească şi vestul ţării. Asta după ce şi-a extins prezenţa prin propriile magazine în zona de sud. În prezent, brandul Kosarom se regăşeşte pe rafturile a 16 magazine proprii şi în alte 40 de francize. În total, mai mult de 1.000 de retaileri comercializează produsele companiei din Paşcani.

Apostol vrea ca în doi-trei ani să ajungă să vândă 40-50% din producţie în afară. Şi acum este prezent pe pieţe din opt ţări, dar cantităţile sunt mai degrabă modeste – sub 10% din producţia firmelor sale este destinată pieţei externe. Extinderea nu este o misiune atât de simplă pe cât ar putea să pară la prima vedere.

Dincolo de tehnologie, mai există o condiţie importantă pentru prezenţa pe piaţa intracomunitară: materia primă trebuie să provină din import. Spre deosebire de Timiş, care a renunţat să mai crească porci – la un moment dat ajunsese să deţină un complex cu circa 18.000 de animale –, Neculai Apostol continuă să creadă în viitorul acestui sector, mai ales în contextul crizei.

Vezi care era averea lui Lucian Apostol şi a familiei în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii