Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Educaţie |
|

LSRS: Numărul studenţilor care vor să rămână în străinătate a crescut cu 10 procente

Procentajul celor nehotărâți a rămas semnificativ, dar a avut o scădere constantă în ultimii patru ani, în timp ce procentul celor care vor se întoarcă în ţară a crescut cu doar 5 %.
 aboneaza-te
studenti

Revenirea în țară rămâne o tendință pozitivă, dar în continuare mai puțin atrăgătoare decât opțiunea de a rămâne în străinătate: 29 % versus 39 %, potrivit Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), care a publicat rezultatele celei de-a treia ediţii a sondajului „Studiile în străinătate și întoarcerea acasă”.  Un procent de 32% sunt indeciși.

Factorii care cântăresc cel mai mult în favoarea întoarcerii în România rămân aproximativ aceiași ca în 2012: familia și prietenii. La polul opus, oportunitățile profesionale și cele de afaceri, dar și perspectiva de a locui în România sunt descurajante.  74% dintre tinerii participanţi la sondaj consideră că mediul guvernamental şi politic sunt cele mai descurajante în România, urmate de corupţia la nivel înalt, clasa politică nereprezentativă, corupția la nivel mic și nivelul scăzut de salarizare.

Opțiunea revenirii în România a crescut în perioada 2010 – 2014 cu 5 procente (de la 24% la 28% și apoi la 29%). Opțiunea de a rămâne în străinătate a  a crescut semnificativ în 2014 cu 9 procente (de la 30% la 39%), iar procentajul celor nehotărâți  a avut o scădere constantă în ultimii 4 ani: de la 38% în 2010 la 32% în 2014.

În continuare numărul celor care ar vrea o carieră în România este inferior celui care vor să rămână peste hotare.  Cele mai frecvente nevoi la întoarcerea în România sunt în continuare legate de accesul la piața muncii. Printre acestea se numără: recunoașterea completă a diplomelor (bifată de 67% din respondenți); programe speciale de internship, fellowship & traineeship (pentru 62% din totalul celor chestionați); proceduri de recrutare online (pentru 40%); târguri de cariere (pentru 33%).

Ceea ce contează în perspectiva întoarcerii acasă este atractivitatea ofertelor de angajare, care este dată de perspectiva avansării în carieră (pentru 77%), activitatea specifică postului (pentru 76%), posibilitățile de dezvoltare profesională (pentru 69%) și oferta salarială (pentru 67%). Așteptările salariale rămân moderate, majoritatea respondenților (54%) optând pentru salarii de început care se regăsesc într-un interval cuprins între mai puțin de 400 de euro și 1000 de euro.

La sondajul care s-a desfășurat în perioada 25 aprilie – 25 mai 2014 au participat 1074 de studenți și absolvenți români care studiază sau care au studiat în străinătate pentru o perioadă de minim un semestru la o instituție de învățământ de peste hotare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii