FacebookTwitterLinkedIn

Anul acesta va avea loc premiera primului film pictat, la a cărui construcție au contribuit peste 100 de pictori specializați în stilul artistului Vincent Van Gogh. Întreaga producție însumează 65,000 de picturi care ilustrează viața misteriosului pictor olandez. Ideea unui film pictat a fost gândită în 2008, însă, pe parcurs, planurile regizorilor s-au schimbat, transformând un scurtmetraj într-un film de 80 de minute.

Această schimbare de direcție a venit la pachet cu o muncă de ani de zile. S-au citit în jur de 40 de publicații despre viața lui Vincent, de la biografii, texte academice, eseuri, până la lucrări beletristice, au fost vizitate 19 muzee din șase țări diferite, cuprinzând 400 de vizualizări de picturi aparținând lui Van Gogh, au fost urmărite cele mai importante documentare despre viața pictorului și s-au purtat discutații cu experții muzeului Van Gogh din Amsterdam. Pictorii angajați s-au specializat în stilul artistului, ca ulterior să transforme fiecare cadru într-un tablou în ulei.

Un alt detaliu care nu a fost scăpat din vedere a fost asemănarea fizică a actorilor cu personajele din picturile artistului, aceștia fiind selectați și în funcție de similitudinile necesare. Ne-am dorit ca prin intermediul actorilor, picturile să prindă viață și oamenii să perceapă emoțiile reale ale personajelor din spatele picturilordeclară Hugh Welchman.

„Cea mai mare provocare a fost rescrierea întregului scenariului pentru un film de 80 de minute”, mărturisește regizorul și scenaristul Dorota Kobiela, care, alături de Hugh Welchman, s-a inspirat în construcția firului narativ din cele 800 de scrisori pe care pictorul le-a trimis fratelui său Theo.

„Noi nu putem vorbi decât prin intermediul tablourilor noastre.”

Îi scria Vincent fratelui său. De aceea, regizorii au decis să nu separe omul Vincent de pictorul Van Gogh. Astfel scenele din scrisorile sale, pe care el nu le-a pictat, au fost folosite ca flashback-uri în film, fiind pictate în alb – negru și inspirate din fotografiile vremii respective.

„Loving Vincent” începe în vara lui 1891, la un an după moartea artistului. Povestea se derulează prin Armand Roulin, un tânăr care îl descoperă cu adevărat pe Van Gogh prin intermediul oamenilor care îi împărtășesc amintirile lor legate de pictor.

Mai multe informații găsiți pe: www.lovingvincent.com.