Cautare
, Contributor

Forbes.com

Artă & Cultură |
|

Loturi de peste 1,5 milioane euro, la Gala Iubitorilor de Artă

Brosa_Cartier_de_colectie.jpg
Marcând patru ani de Artmark, spectacolul iernii aduce 200 de loturi în valoare de peste 1,5 milioane euro, aproximativ 500 de invitaţi şi două lansări de carte de specialitate miercuri, 19 decembrie, începând cu ora 18:00, în spaţiul găzduit de J.W.Marriott Grand Hotel Bucureşti.

După un turneu-fulger prin Cluj-Napoca şi Iaşi, colecţia de iarnă a capodoperelor artei româneşti şi ale artei decorative europene se reîntregeşte la Bucureşti pentru a se pregăti de regalul artistic din 19 decembrie.  În pofida contextului politic tumultos şi a vremii nefavorabile, turneul organizat de Artmark pentru iubitorii de artă din provincie s-a bucurat de un real succces, atât din partea publicului vizitator, prezent în număr mare, cât şi din partea personalităţilor şi presei locale, deosebit de receptive la piaţa de artă  şi posibilitatea de a investi în această direcţie.

Regalul artistic de iarnă, Licitaţia de Crăciun, aduce în atenţia pasionaţilor două lansări de carte, începând cu ora 17:45. Una dintre acestea este „Artişti evrei din România modernă” scrisă de Prof. Dr. Alexandru Florian, Monica Enache şi Valentina Iancu, publicată la Editura Noi Media Print.

Criticul de artă Magda Cârneci face parte dintre invitaţii de marcă. Cea de-a doua carte este „De vorbă cu Marcel Chirnoagă”, avându-l ca autor pe Vasile Petrovici, cunoscut colecţionar de artă şi secretarul Societăţii Colecţionarilor de artă din România.

Printre loturile-vedetă ale licitaţiei anului, picturile maeştrilor Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Ioan Andreescu sau Corneliu Baba, îşi fac loc capodoperele bijuteriei şi artei decorative europene: „Pasărea paradisului", o broșă Cartier de colecție, realizată în 1954 din aur și platină, decorată cu diamante și rubin (valoare estimativă 8.000 – 12.000 €). Un pocal Neo-baroc cu capac, din argint Neresheimer & Sohne, piesă monumentală de colecție de la sfârșitul secolului al XIX-lea care demonstrează măiestria orfevrăriei germane (valoare estimativă 2.500 – 4.000 €). La licitație intră și un inel de seară din platină, decorat cu pavaj de diamante, realizat în a doua jumătate a secolului al XX-lea (valoare estimativă 4.000 – 6.000 €). Unele dintre cele mai reuşite portrete ale pictorilor români prezente în Licitaţia de Crăciun îşi aşteaptă viitorii proprietari: „Portretul unei aristocrate”, semnat de artistul de talie internaţională Eustațiu Stoenescu (valoare estimativă 18.000 – 25.000 €), „Odaliscă”, portretul de sorginte orientalistă realizat de pictorul Francisc Şirato (valoare estimativă 14.000 – 24.000 €), operă ce a participat în anul 1931 la "Exposition d'art roumain moderne a l'occasion de la XXVIIème Conference de l'union interparlamentaire" sau „Turci la Balcic”, de Alexandru Ţipoia (valoare estimativă 3.000 – 5.000 €), un dublu portret care a făcut parte din Expoziţia retrospectivă “Alexandru Ţipoia” de la Muzeul Naţional de Artă al României, în anul 1998.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii