Lorand Soares-Szasz, Fondator și CEO Upriserz
Oportunitatea pentru România
Lorand Soares-Szasz: În mare măsură. Fiecare criză vine la pachet cu un număr mare de amenințări, dar și de oportunități în egală măsură. Dacă nu profităm de aceste oportunități înseamnă că nu am învățat nimic din crizele precedente.
Criza Covid-19 a accelerat unele trenduri care începeau să câștige popularitate într-un ritm destul de timid și în România, precum telemunca, digitalizarea, afacerile din mediul online etc.
Pe de altă parte, Covid-19 a scos în evidență și mai mult lacunele existente: un stat iresponsabil cu cheltuielile, un aparat de stat supradimensionat, datoria colosală acumulată în trecut și administrarea firmei “România” cu deficit constant în ultimii ani etc.
Perioada post-pandemie este oportună pentru o reconstrucție pe baze sănătoase, atât în mediul privat, cât și în cel public.
Desigur că ea va fi diferită pentru fiecare antreprenor și chiar angajat, în funcție de cum au știut să-și așeze economic perioada de început de pandemie.
În viziunea mea, procesul pe care orice companie ar trebui să îl parcurgă într-un astfel de context cuprinde 4 etape: regândirea structurii de costuri din firmă, repoziționarea în piață, care putea să fie pivotarea spre online, adaptarea produselor sau serviciilor sau chiar schimbarea modelului de business, testarea noilor abordări în piață pentru confirmarea direcției și accelerarea.
Putem, în același timp, vorbi de oportunități, dacă ne angajăm serios unei schimbări de mentalitate. Și putem folosi criza pentru a modifica acea curbă a învățării în cazul nostru. Poporul român se află în coada clasamentului în Europa la educația continuă (Life Long Learning). Doar 0,9% din populația activă a României se implică în procesul de învățare continuă după terminarea studiilor formale. Visul meu și al Upriserz este să contribuim masiv ca acest procent să ajungă la 11%, media Europeană.
Domenii ce trebuie reformate
Lorand Soares-Szasz: Desigur că avem nevoie de reforme în sănătate, educație și în administrația publică. Însă eu așdori să scot în evidență un domeniu unde este mare nevoie de reformă și care ar putea să influențeze și să ajute restructurarea în restul domeniilor. Cel al IMM-urilor.
Firmele mici și mijlocii sunt, sau ar trebui să fie, coloana vertebrală a economiei. Ele sunt cele care generează, prin impozite, banii la bugetul de stat. Acei bani pot fi folosiți pentru reformarea acelor domenii care pot face România mai atractivă pentru români (cei care trăiesc aici și cei care ar putea să se întoarcă aici) și pentru străini, prin investițiile lor.
Antreprenorii au nevoie de un mediu previzibil, fără furtuni politice care să le dea peste cap planurile în fiecare an. Au nevoie de o economie cât mai curată, fără concurență neloială, fără muncă la negru, fără economie subterană, fără corupție și fără un stat care să îi susțină și să îi “premieze” pe cei buni.
Antreprenorii au nevoie de un stat performant, debirocratizat, care este performant și care premiază performanța adevărată. Au nevoie de un stat care susține educația antreprenorială și face tot posibilul să faciliteze viața celor care pleacă pe drumul antreprenoriatului, creează locuri de muncă și plătesc impozite. În loc să îi faulteze la fiecare pas și săle pună bețe în roate, să creeze un mediu în care să începi o afacere să fie: ușor, rapid și fără șapte mii de dosare cu șină.
Măsuri urgente pentru relansare
Lorand Soares-Szasz: Văd cinci direcții importante:
- Facilități fiscale care să încurajeze reluarea consumului. Vedem cazul Germaniei care a redus TVA la 16% pentru 6 luni.
- Susținerea firmelor în lupta de a reveni pe linia de plutire. Și aici vorbesc și de susținere financiară, dar mai ales de oferirea unui context mai previzibil. E momentul ca politicienii să coboare în piață și să înțeleagă exact care sunt nevoile firmelor. E momentul să vină cu măsuri clare, nu confuze, care să genereze și mai multe pierderi.
- Optimizarea aparatului de stat. Aici intră debirocratizarea și digitalizarea instituțiilor, dar și reducerea aparatului de stat, care este peste media Europeană în continuare. Trebuie să se termine nepotismul, să dispară angajații pe pile și plimbătorii de dosare. E nevoie de un stat mai performant.
- Investiții în infrastructură. Este nevoie de investiții în infrastructură! Trebuie să atragem investitori care să ajute la relansarea economică. Și dacă nu o facem acum, o sa pierdem din nou cursa în Europa de Est și țările vecine, care ies mai repede din criză și investesc mai mult în infrastructură și care vor atrage aceste investiții, lăsându-ne pe noi, din nou, la coada clasamentului.
- Investiții în educație și sănătate. Covid-19 a venit să ne arate cât de prost stăm la aceste capitole, dacă mai era nevoie.
Revenirea domeniului
Lorand Soares-Szasz: Domeniul nostru nu a fost afectat în mod negativ de pandemie. Noi fiind cea mai mare platformă on-line de educație antreprenorială, în perioada pandemiei a crescut cererea pe acest segment.
Pe de altă parte, eu m-am pregătit pentru o criză, ce-i drept nu pentru pentru o pandemie, dar pentru o criză da. Am schimbat EU regulile jocului, încă de acum aproape 2 ani, când am trecut întreaga activitate în online, ceea ce mi-a conferit un timp abil. Un câștig cert de mai multe luni în care echipa mea avea deja experiența lucrului remote, aveam implementat întregul proces pentru susținerea afacerii, am avut banii puși deoparte în contul de economii, ceea ce ne-a oferit puterea de a profita de oportunități.
Consider că un antreprenor trebuie să-și acceseze capacitatea de a intui și a pregăti vremurile dificile și acest lucru se poate realiza doar prin instruire.
Așa cum am spus la început, perioada aceasta a fost o perioadă dinamică pentru Upriserz, nu am fost afectați de pandemie, din contra am fost în poziția de a oferi:
- de a oferi INFORMAȚIE într-un calup atât de consistent încât să fie o temelie solidă pentru parcursul antreprenorial;
- de a oferi și FINANCIAR: 10% din cifra de afaceri pe luna aprilie a fost donată către Asociația Beard Brothers. Banii vor fi folosiți pentru a cumpăra materiale necesare în această perioadă în spitalele din țară.
Previziunea mea este că domeniul nostru, cel al educației, nu o sa revină niciodată la ce a fost înainte. Tot mai mulți traineri au realizat că viitorul e în online și o să apară tot mai multe proiecte online în sfera educațională.
Revenirea nu o să fie una rapidă, dar ne vom reveni. Am făcut-o de fiecare dată, după fiecare mare criză.