FacebookTwitterLinkedIn

În perioada 6 septembrie – 6 octombrie a.c., cele două televiziuni care dețin drepturile TV pentru Liga 1 au difuzat 44 de partide din campionatul intern de fotbal. Audiența medie a acestora a fost de 14.600 de telespectatori pe minut la nivel urban. Nicio partidă n-a avut o audiență medie mai mare de 50.000 de telespectatori pe minut.

Cea mai urmărită confruntare a fost Steaua – Astra Giurgiu (Look TV), cu o medie de 45.000 de orășeni pe minut. Alte două au depășit de puțin media de 30.000 de telespectatori: CSMS Iași – ASA Tg. Mureș și FC Botoșani – FC Brașov, ambele cu 31.000 de privitori.

Dintre cele 44 de meciuri, 16 au avut audiențe sub 10.000 de telespectatori pe minut. Cele mai slabe partide la nivel urban au fost:

– Ceahlăul – Brașov (Look TV) și Dinamo – Oțelul Galați (Look Plus), cu câte 2.000 de telespectatori pe minut (rating 0%!)

– Brașov – Concordia Chiajna (Look TV), 3.000 de telespectatori pe minut.

– Dinamo – CSMS Iași (Look TV), 6.000 de telespectatori pe minut (0,1% rating).

Audiențele foarte mici ale debutului de sezon fotbalistic pe micile ecrane au o singură explicație: afacerea prin care Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a vândut drepturile TV către Intel Sky Broadcast LTD n-a avut în vedere interesele telespectatorilor. Cu alte cuvinte, consumatorii au fost excluși, prioritari fiind banii rezultați din tranzacție: pe timp de cinci ani, cluburile urmând să primească de la LPF suma de 27,5 milioane de euro pe sezon.