FacebookTwitterLinkedIn

Chiar dacă averea lui Bill Gates a crescut cu 23 de miliarde de dolari față de anul trecut, ajungând la o avere de 134 de miliarde de dolari, nu a fost suficient pentru a-i întrece pe Jeff Bezos (fondatorul Amazon), pe Elon Musk (CEO-ul Tesla) sau pe Mark Zuckerberg (CEO-ul Facebook) –  ale căror averi au atins noi culmi datorită prețurilor în creștere ale acțiunilor companiilor pe care le conduc. Bill Gates a intrat în spatele celor trei, aterizând pe locul al patrulea în Forbes 400.

Dar bursa nu este singurul motiv pentru care Gates a coborât de pe locul al doilea. O parte din averea sa netă – acțiuni în valoare de cel puțin 5,6 miliarde de dolari – a intrat în posesia fostei sale soții Melinda French Gates, după ce și-a anunțat divorțul. Dacă căsnicia și averea lui ar fi rămas intacte, Bill Gates ar fi fost mai bogat decât Zuckerberg și s-ar fi clasat pe locul al treilea anul acesta.

Aproape un sfert din averea lui Gates provine din participația sa de 1,3% la Microsoft, în valoare de 31 de miliarde de dolari pe 3 septembrie, dată la care ediția americană a Forbes i-a calculat averea miliardarului pentru acest an. Restul averii sale revine din firma de investiții Cascade Investment LLC, împreună cu alte active precum proprietatea sa estimată la 143 de milioane de dolari din Medina (Washington), numită „Xanadu”. Prin Cascade, Gates deține o participație majoritară în Four Seasons Hotel, 14% din reprezentanța auto AutoNation, acțiuni în firma de gestionare a deșeurilor Republic Servicies, producătorul de tractoare Deere & Co., Canadian National Railway și multe altele.

Structura averii lui Gates arată acum cu totul diferit față de când a apărut pentru prima dată în Forbes 400, în 1986, anul în care Microsoft s-a listat pe Bursa din New York. Gates deținea atunci 45% din acțiunile Microsoft și avea o avere de 315 milioane de dolari. Anul următor, creșterea prețului acțiunilor Microsoft l-au făcut pe Bill Gates cel mai tânăr miliardar din lume, cu o avere de 1,25 miliarde de dolari, la vârsta de 31 de ani.