FacebookTwitterLinkedIn

Cea mai generoasă formă de artă este probabil arta stradală. Artistul lucrează ore sau zile întregi pentru o creație pentru care nu primește altă răsplată decât admirația trecătorilor (și totuși, ce altă răsplată mai mare decât gloria există pentru creatorul autentic?). Adesea, „opera” este nesemnată – suprema dovadă a modestiei într-o epocă în care lumea toată pare să alerge nu după cele 15 minute de faimă ale lui Warhol, ci se mulțumește cu cele 15 secunde de popularitate ale Instagramului.
Pentru o lună, în septembrie, Londra a fost capitala mondială a artei stradale. Nu poți să nu admiri versatilitatea marelui oraș, felul în care reușește să fie deopotrivă un reper al deschiderii și un bastion al conservatorismului, cartier general al celei mai solide monarhii din lume și vector al viitorului. În spiritul generozității despre care vorbeam, Londra a pus cu dărnicie la dispoziția artiștilor stradali pereții unor clădiri, uși de garaj, copertinele vaporașelor care circulă pe Tamisa ori ziduri care ascund tomberoane – doar nu vă așteptați ca regina să-o invite pe Camile Walala să-i picteze cu spray o caracatiță violet pe aripa de sud a Palatului Buckingham. La urma urmei, asta e misiunea artei stradale: să scoată banalul din banalitate și anonimul din anonimat, să înfrumusețeze un loc anost, să dea culoare unui peisaj tern, să te facă să vrei un selfie într-o suburbie oarecare, cu portretul uriaș al unei venerabile doamne pe fundal. Și, cel mai important, să te provoace pe tine, trecătorul care merge rar la muzeu și nu e invitat la vernisaje simandicoase, să apreciezi, să lauzi, să admiri un artist care nu va fi în veci expus la muzeu și nu va avea parte de vernisaje simandicoase.
Așadar, în septembrie s-a întâmplat prima ediție a London Mural Festival, o inițiativă care, pentru motivele enumerate mai sus, și-a propus să omagieze arta stradală. Peste 150 de artiști din lumea întreagă au reanimat spații inerte atrăgând atenția asupra acestora cu imagini viu colorate, personaje fiction sau mesaje care îi fac pe trecători să se amuze ori să cadă pe gânduri pentru o clipă.
După anunțarea evenimentului, organizatorii au primit nu mai puțin de 500 de aplicații, de la artiști locali, din țară și străinătate. Au fost selectați 150, reprezentând 15 naționalități – printrei ei Camille Walala, Dale Grimshaw, Marija Tiurina și Gary Stranger. Din partea organizatorilor, artiștii au avut libertate creativă totală, fiind însă nevoiți să ajungă la o înțelegere cu proprietarii suprafețelor pe care urma să-și expună opera.
Pe site-ul festivalului (londonmuralfestival.com) există și o hartă detaliată cu locurile în care pot fi admirate lucrările realizate pe parcursul lunii trecute. Un motiv în plus de a vizita Londra, un oraș căruia culoarea artei murale îi dă un acum un plus de optimism – sau, pentru a-i cita pe organizatorii LMF: „Sperăm să-i facem pe oameni să fie mândri de cartierul în care locuiesc și să aducem culoare, unitate și o atitudine pozitivă pe străzile Londrei – credem că acestea sunt lucrurile de care orașul, Marea Britanie și lumea au nevoie acum.”