FacebookTwitterLinkedIn

În 1932, complexul industrial german Zollverein, dedicat din 1847 mineritului de cărbune, se îmbogățea cu un nou puț de exploatare, dar și cu o serie întreagă de clădiri auxiliare, în stil Bauhaus, toate semnate de arhitecții Fritz Schupp și Martin Kremmer.

Considerat o capodoperă arhitecturală și tehnică, ,,Puțul 12” a fost numit, în epocă, cea mai frumoasă mină de cărbune din lume, intrând astfel și în vizorul celebrului arhitect britanic Sir Norman Foster.

Drept urmare, imediat ce activitatea minieră încetează, în 1986, clădirea boilerului de la Puțul 12 este transformată de către Foster într-un muzeu care să găzduiască cele 11.000 de creații premiate, din 1955 încoace, în cadrul celebrului Red Dot Design Award: de la stickuri USB taiwaneze în formă de porcușori care se sărută la cuțite de bucătărie laureate internațional sau la vechi tastaturi de Mac care au marcat pionieratul pe domeniile lor.

Numele noului spațiu: Red Dot Design Museum. Întreg spațiul este un melanj de vechi și de nou, ceea ce înseamnă că-ți poți lua, relaxat, cafeaua de dimineață undeva între o caroserie de mașină suspendată din tavan și două căzi de baie premiate pentru ergonomie în 2008.

Click aici pentru o galerie foto cu Red Dot Design Museum

Deloc întâmplător, aerul industrial-modern și istoria locului, amestecate cu faima brandului Red Dot, atrag evenimente dintre cele mai inedite, inclusiv unele ,,made in Romania”.

În octombrie 2009, antreprenorul român Răzvan Olosu își lansa aici colecția de bijuterii high-tech ,,Victoria by Novero” chiar la Essen, în mijlocul Red Dot Museum, interpunând și arta contemporană în idila dintre vechime și avangardism: balerini, dansatoare cu cercul hoola-hoop, o artistă în echilibristică pe două cearșafuri de mătase roz suspendate de fierătaniile de pe tavanul fostei mine, plus o soprană interpretând ,,Aria Bijuteriilor” din opera Faust de Gounod. Totul în fața a peste 50 de ziariști de la cele mai prestigioase publicații din Europa (plus Fred Butler, una dintre stilistele lui Lady Gaga!).