FacebookTwitterLinkedIn

În toiul crizei financiare, în 2009, un bancher austriac acuzat de fraudă (pe numele său Julius Meinl al V-lea) plătea nu mai puţin de 100 de milioane de euro doar pentru a fi eliberat pe cauţiune pe durata procesului şi a nu fi nevoit să-şi petreacă zilele în costum vărgat, cu farfuria de tablă în faţă.

Paradoxal însă, există şi excentrici dispuşi să facă taman contrariul: să scoată din buzunar până la 420 de euro pe noapte pentru o celulă „de cinci stele“ la fosta închisoare Katajanokka, din Helsinki, un vechi monument istoric situat între catedrala ortodoxă Uspenski şi palatul prezidenţial al Finlandei.

Deşi fostul penitenciar are acum patru stele şi face parte din reţeaua hotelieră Best Western, fiorul de pe şira spinării nu te părăseşte nicio clipă, din momentul în care dai cu ochii de recepţionerii cu bonete vărgate de puşcărie şi până când îţi iei în primire camera (rezultată din alipirea a două celule de pe vremuri), la capătul unor coridoare prevăzute cu gratii. Designul „închisoare şic“ al încăperilor poartă semnătura celebrului arhitect suedez Christian Lundwall, iar renovarea, desfăşurată între 2005 şi 2007, a costat 20 de milioane de dolari.

Clic aici pentru o galerie foto cu actualele încăperi ale hotelului Katajanokka

Din păcate pentru cei cinci proprietari ai hotelului, a căror companie se intitulează, sugestiv, „Linnan Kundit Oy“ – „Trupa de puşcăriaşi“ – cei trei ani au trecut ca un deceniu, având în vedere că fiecare pas a fost un chin: de la instalarea unui sistem de aer condiţionat şi până la interdicţia legală de a modifica în vreun fel exteriorul închisorii în care a fost întemniţat, printre alţii, şi fostul preşedinte finlandez Risto Ryti.

Eforturile au meritat, însă: hotelul este plin tot timpul anului, iar fosta capelă a închisorii, veche de 172 de ani, este o locaţie tot mai preferată de tinerii care vor să-şi unească destinele într-un mod cât mai original.

Nici nu-i de mirare, având în vedere că restaurantul hotelului (de fapt fosta cantină a închisorii, aflată la subsol şi actualmente rebotezată în „Jailbird“) este un loc ideal de celebrare a iubirii pentru toţii îndrăgostiţi dispuşi să-şi ia un angajament pe termen lung. Ce poate fi mai romantic decât să apuci mâna persoanei iubite, pe deasupra farfuriilor și a cănilor de tablă (vesela clasică a locului), și să-i sugerezi discret să luați împreună o ,,Închisoare pe viață” (adică un platou pentru două persoane, specialitatea casei).

Nuntașilor le poți oferi o ,,Sentință pentru patru, opt sau douăsprezece persoane” sau un ,,Verdict: nevinovat”, ambele între 20 și 50 de euro porția, în timp ce ,,Procesul penal” cu trei feluri de mâncare nu se poate încheia decât cu un desert cât se poate de tematic: ,,Cătușe de ciocolată”. La propriu. Și nu, urarea ,,Casă de piatră” nu ar suna nicăieri mai autentic decât aici, printre zidurile roșii de cărămidă de la Katajanokka.