FacebookTwitterLinkedIn

„Un hamburger de calamar, vă rog“. Lăsând deoparte înrudirea stranie dintre rafinamentul fructelor de mare şi un termen ţinând de sfera fast-food-ului, o astfel de comandă – adresată unui ospătar în frac – pare cu atât mai ciudată într-un loc care a fost, pe rând, edificiu al ordinului templierilor, capelă catolică şi sediu al primei burse de valori din Madrid. Şi care găzduieşte, în prezent, cel mai şic şi original restaurant din capitala Spaniei.

La câţiva paşi de Plaza Mayor, în cartierul istoric Las Letras, „La Capilla de la Bolsa“ (Capela Bursei) are o intrare monumentală, de templu străvechi, care te face, preţ de câteva clipe, să scotoceşti prin toate buzunarele memoriei în căutarea unei parole secrete, un fel de „Sesam, deschide-te!“ care să-ţi facă liberă calea.

Odată ce te vezi înăuntru – fără cuvinte secrete, doar pomenind de rezervarea făcută cu minimum două săptămâni înainte – se deschide tot un fel de peşteră a minunilor. Pardon, o cupolă a minunilor, în stil baroc, cu coloane originale, pereţi din mozaic de onix, plus fresce, stucaturi şi picturi murale.

Click aici pentru o galerie foto inedită cu ,,La Capilla de la Bolsa”

Tot procesul laborios de renovare aparţine studioului de arhitectură „Julieta şi prietenii“, condus de Emilio Gallego, care şi-a propus să respecte întocmai ADN-ul locului, dobândit în secole de existenţă. Şi, pe bună dreptate, „La capilla“ nu-şi neagă nicio fărâmă din trecut: aşezat la o masă decorată ca la carte, simţi în jurul tău şi elementele religioase, şi greutatea monumentală a artei moştenite de secole, şi stropul de modernism cosmopolit al podelelor din lemn de ukola, aduse tocmai din Africa.

Filozofia culinară – inclusiv hamburgerul absolut delicios, de calamar – se înscrie în specificul mediteranean, principiile de bază ale lui bucătarului-şef, Carlos España, fiind clare: intervenţie minimă asupra materiilor prime, pentru ca acestea să nu-şi piardă gustul şi savoarea.

Pe lângă fructele de mare, „La Capilla“ se mai laudă cu tarta millefeuille de măr, trufe şi foie gras (totul servit cu sos vinaigrette) precum şi cu deserturile făcute în casă, cea mai gustoasă fiind tarta de ciocolată albă cu şampanie şi cremă de mentă. Bonus: un program artistic ce include artişti de operă şi de zarzuela.Templu, capelă, bursă, restaurant şi sală de spectacole.. .toate într-una singură.