FacebookTwitterLinkedIn

Proiectul aflat în vecinătatea comunei Tunari (Ilfov) și care va avea, la final, 60 de locuințe ”verzi” individuale, presupune o investiție de 14 milioane de euro și a obținut prima certificare “Casă Verde” din București, acordată de Romania Green Building Council (RoGBC). Dezvoltatorii au ținut cont de aspecte precum orientarea față de soare, direcția vântului dar și de standardele de eficiență energetică ale unei ”case pasive”, toate acestea contribuind la atingerea obiectivelor directivei de Eficiență energetică a Uniunii Europene pentru 2020.

Patru dintre cele șase case finalizate în luna noiembrie a acestui an au fost deja vândute, prețurile – care pot varia în funcție de preferințele cumpărătorului – începând de la 230.000 + TVA. În sumă sunt cuprinse o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați locuibili dar și un teren de circa 650 de metri pătrați. Potrivit reprezentanților companiei, clienții pot solicita ca în afara modelului standard P+1, să fie construit și un al doilea etaj, pe structură metalică, pentru care vor plăti circa 50.000 de euro.

Propriu-zis, consumul energetic al unei locuințe Amber Gardens este de aproape 3 ori mai mic (32,3 Kwh/m²/an) față de cel al uneia care se califică pentru o ipotecă verde 90 Kwh/m²/an) și de 5 ori mai redus față de o locuință care, după standardele românești, este încadrată în clasa A. Astfel, tradus în valoare monetară, consumul anual al energiei folosite este de circa 630 de euro, comparativ cu cei 1857 de euro ai unei locuințe cu un nivel de performanță A.