Cautare
, Contributor

CORONAVIRUS |
|

Lockdown Lite, noua strategie a Europei

După blocaje dure la început de pandemie și o relaxare a restricțiilor pe timp de vară, Europa încearcă o nouă strategie pentru a limita răspândirea coronavirusului: Lockdown Lite.  
 aboneaza-te
masca de protectie

Lockdown Lite sau, în traducere liberă, un blocaj parțial, nu impune oamenilor să stea acasă, așa cum s-a întâmplat la primul val de COVID-19 pentru că nu este conceput să oprească transmiterea complet, relatează Bloomberg.

Ideea este de a identifica și a opri focarele, lăsând în același timp părți mari din economie deschisă pentru afaceri.

În ciuda ratelor de infectare în creștere în multe țări europene, precum Franța, Spania și Marea Britanie și având în vedere că mortalitatea este mai scăzută decât în primăvară, guvernele vor să evite măsurile radicale care au dus la grave recesiuni.

Așadar, cel mai probabil anul viitor vor fi introduse blocaje parțiale, pe măsură ce țările preconizează o imunizare eficientă și larg accesibilă.

„Ne-au mai rămas multe de făcut”, a spus Michael Osterholm, directorul Centrului pentru Cercetare a Bolilor Infecțioase de la Universitatea din Minnesota. „Nu cred că oamenii înțeleg cu adevărat asta. Suntem încă în cele mai bune reprize ale unui joc de baseball.”

Însă Lockdown Lite funcționează numai atunci când este asociat cu o strategie mai largă de testare și urmărire. Incapacitatea Europei de a satisface cererea crescândă de testare și lipsa capacității de urmărire a unor țări sugerează că regiunea ar putea întâmpina provocări legate de noua abordare.

Măsuri noi în Europa

Săptămâna aceasta, în toată Europa de Vest autoritățile au limitat viața de noapte, au restricționat adunările și au înăsprit regulile privind purtarea măștilor în spațiile publice.

În Marea Britanie, prim-ministrul Boris Johnson le-a cerut locuitorilor să lucreze de acasă timp de șase luni, dacă pot, și a ordonat închiderea barurilor și restaurantelor începând cu ora 22:00.

În Franța, barurile din regiunea Parisului și din alte orașe vor fi obligate să închidă la 22:00 cel târziu, începând de luni, în timp ce în zona Marsilia – una dintre cele mai afectate, toate restaurantele și barurile vor fi închise, a anunțat ministrul Sănătății Olivier Veran.

În Spania, ministrul Sănătății, Salvador Illa, i-a îndemnat pe locuitori să nu plece de acasă decât dacă trebuie, chiar dacă restaurantele din afara zonelor cele mai afectate au permisiunea de a rămâne deschise până la 1:30 a.m.

Scopul ar trebui să fie crearea unei situații pe termen lung în care funcționarea școlilor și a economiilor să nu fie blocată de virus, mai degrabă decât să se spere, pur și simplu, că un vaccin va rezolva în curând problema, a declarat Robert Schooley, specialist în boli infecțioase la Universitatea din California, San Diego.

Ce s-a întâmplat în zona Pacificului?

După izbucnirea unui focar la Beijing în iunie, China și-a abandonat strategia anterioară de a impune pentru milioane de oameni să stea în case. În schimb, guvernul a închis școlile, a comandat peste 11 milioane de teste și le-a spus locuitorilor din complexele de locuințe cu risc ridicat să rămână acasă, lăsându-i pe restul să se miște.

În Australia și Hong Kong, autoritățile s-au orientat, din nou, spre blocaje generale pentru a încetini avansul virusului. Astfel, orașul australian de 5 milioane de locuitori Melbourne a fost închis din iulie până în septembrie atunci când, pe lângă focare, au apărut și cazuri neconectate între ele.

Hong Kong nu a putut fi blocat complet, însă autoritățile au limitat orele de servire a restaurantelor, au interzis întrunirile publice de mai mult de două persoane și au impus măști chiar și atunci când fac exerciții în aer liber. De asemenea, la fiecare șapte zile s-au adaptat măsurile restrictive pentru a nu afecta atât de mult economia.

Măsuri alternative în Lockdown Lite

Și autoritățile europene ar putea încerca ceva similar, alternând două săptămâni de blocare strictă cu patru săptămâni cu măsuri mai puțin restrictive, consideră David Salisbury, coleg asociat la programul global de sănătate de la Chatham House, Londra.

„Este o posibilă abordare interimară care nu lasă niciodată transmiterea coronavirusului să decoleze cu adevărat”, a spus Salisbury. „Nu trebuie să avem ca obiectiv o oprire totală”.

De altfel, Lockdown Lite a demonstrat un anumit succes în Europa. În Italia, autoritățile au închis cluburile de noapte la primele semne ale unui alt val de infecții în august – și au reușit să evite același grad de reapariție ca în Franța sau Spania.

Cu toate acestea, noile măsuri au creat confuzie în rândul populației din Marea Britanie, spre exemplu, care mai întâi era îndemnată să revină la birou, apoi să lucreze de acasă, dacă este posibil. Iar la München, cu Oktoberfest anulat și cu o limită de cinci persoane pentru adunările publice, ghizi turiști sunt derutați de regulile incoerente și de faptul că oamenilor le este greu să se adapteze la atâtea schimbări și noi măsuri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii