Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Liviu Stancu, secretar de stat în Ministerul Justiției: Noi, la Ministerul Justiţiei, avem obligaţia să ţinem balanţa dintre creditori şi debitori în echilibru

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi reprezentanţii societăţii civile au obligaţia de a informa cetăţenii privind modul în care se aplică Legea insolvenţei persoanelor fizice, a zis Liviu Stancu, secretar de stat în Ministerul Justiției, în cadrul conferinței de presă „Insolvența persoanleor fizice”.
bani_casa_asigurare.jpg

În opinia sa, scopul legii insolvenței persoanelor fizice nu este acela ca cineva, spre exemplu un avocat, să își creeze o sursă suplimentară de venit. Mai exact, legea nu a fost creată pentru a devein sursă de venit pentru executori și avocați, dar nici probono fiindcă nu ar rezona.

Întotdeauna sunt persoane care au fie un interes profesional, fie unul personal, mai spune secretarul de stat în Ministerul Justiției, iar profesional, interesul debitorului trebuie urmărit de ANPC.

„Noi, la Ministerul Justiţiei, avem obligaţia să ţinem balanţa dintre creditori şi debitori în echilibru”, subliniază Liviu Stancu.
El a mai spus și că propria educate constituie un rol foarte important. Nu poți accesa datorii – și nu mă refer strict la datoriile bancare – fără sa cunoști termenii unui astfel de contract” a adăugat Liviu Stancu.

La data de 26 iunie a fost publicată în Monitorul Oficial legea insovenței persoanelor fizice și va intra în vigoare la șase luni de la publicare, mai exact pe 26 decembrie 2015.

Potrivit oficialului de la Ministerul Justiției, textul legii se referă și la aspecte care nu sunt legate de bănci. Mai precis, la datorii în valoare totală de 15 salarii minime pe economie, ceea ce implică şi o datorie privată la un prieten.

„Atunci când soliciți un împrumut, ai o minimă obligaţie să înţelegi cum funcţionează. Cred că pe lângă propria atenţie, în sensul lecturării textului de lege, fiind un text care poate fi înţeles de oameni obişnuiţi”, a mai spus el.

Legea se adresează persoanelor fizice de bună-credinţă, ale căror datorii rezultă dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restanţele la furnizorii de utilităţi, întârzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achiziţia unui serviciu sau produs personal, şi nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii