Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a făcut publice vineri scrisorile dintre el şi Guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu pe tema situaţiei economice din România, scrie News.ro.
În scrisoarea trimisă către BNR la data de 27 februarie, Dragnea afirmă că o politică monetară adecvată trebuie configurată în raport cu politica fiscal-bugetară, dar şi cu cu politicile guvernamentale stabilite prin programul de guvernare şi spune că este „eronat faptul că inflaţia este datorată politicilor fiscal-bugetare”.
De asemenea, Dragnea arată că membrii Consiliului de Administraţie al BNR au indus în mediul economic o stare de neîncredere în Guvern.
18 pentru 2018: MacroGrijile
În replică, într-o scrisoare dată 27 martie, Mugur Isărescu i-a transmis că revenirea la rata inflaţiei de 3,5% a impus o „întărire graduală a politicii monetare, iar, dacă BNR nu ar fi reacţionat în primele două luni ale anului, riscul de inflaţie ar fi crescut, iar leul s-ar fi depreciat suplimentar”.
Guvernatorul BNR susţine, potrivit scrisorii sale, că în scopul revenirii inflaţiei la un nivel prognozat de 3,5% în decembrie 2018, respectiv la limita superioară a intervalului ţintit, s-a impus o întărire graduală a politicii monetare, începând cu semestrul II 2017, la început prin îngustarea coridorului de dobânzi din jurul ratei de politică monetară, informează Mediafax.
BNR a explicat pe înțelesul tuturor de ce a ajuns inflația la aproape 5% în martie 2018
„Întărirea a fost impusă de altfel şi de condţiile pieţei. În final, majorarea ratei de politică monetară a fost determinată atât de accelerarea inflaţiei, cât şi de faptul că efecle politicii monetare apar cu o anumită întârziere. (…)
O eventuală lipsă de reacţie din partea BNR, atât în primele două luni ale anului, cât şi în perspectivă, ar amplifica riscul ancorării aştepătrilor inflaţioniste la un nivel crescut, deoarece agenţii economici, inclusiv instituţiile internaţionale, ar fi interpretat lipsa de reacţie a BNR ca pe o acceptare tacită, pe termen mediu şi lung, a respecivului nivel de inflaţie. De asemenea, s-ar fi mărit riscul deprecierii suplimentare a leului”, se mai arată în scrisoarea Guvernatorului.
Isărescu, Dăncilă, Dragnea și Teodorovici au discutat timp de trei ore despre economia României. Camera Deputaților: un dialog constructiv, care devine permanent
Aseară, aproximativ între ora 17 și ora 20, reprezentanții BNR s-au întâlnit cu cei ai Guvernului și șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul PSD. Întâlnirea a avut loc în biroul lui Dragnea de la Camera Deputaților, deși inițial se discuta despre o întâlnire între premierul Viorica Dăncilă și Isărescu, la Guvern.
Tema întâlnirii a vizat o analiză a situației macroeconomice a României, pe fondul creșterii puternice a inflației și a indicilor ROBOR, precum și în urma numeroaselor declarații în contradictoriu dintre Guvern și a BNR, în ultimul timp.
Iohannis despre întâlnirea cu Isărescu și Georgescu: Este esențială independența BNR în legătură cu deciziile de politică monetară
Pe fondul numeroaselor declarațiilor în contradictoriu dintre Guvern – Liviu Dragnea, pe de o parte, și BNR, de cealaltă parte, din acest an, președintele României, Klaus Iohannis a încercat o mediere, deși atât Guvernul, prin intermediul lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, cât și BNR, chiar prin vocea Guvernatorului au susținut că nu este nevoie.
Astfel, săptămâna trecută, miercuri 25 aprilie, Iohannis a avut o întâlnire cu Isărescu și Florin Gerogescu, prim-viceguvernatorul BNR. Iohannis a susținut, după întâlnirea cu Isărescu, că este esențială independența Băncii Naționale a României în legătură cu deciziile de politică monetară.
În continuarea acestei întâlniri, președintele României urma să se întâlnească vinerea trecut și cu premierul Viorica Dăncilă, dar aceasta a anulat întâlnirea, motivând că nu i-a plăcut modul în care a fost tratată de președinte. Așa s-a ajuns la întâlnirea de-aseară, despre care Dragnea a susținut că a fost pregătită înainte să-și anunțe Iohannis intențiile de mediere.