FacebookTwitterLinkedIn

Stylianos Mastrandreou – Stelios pentru prieteni – pune o folie de aluminiu pe cărbunii încinși. ”Dacă ai timp, e bine să-i lași să ardă uniform. Dacă te grăbești, poți să faci vânt cu un carton, e mai bine însă să-i lași să ardă singuri”, spune el. Este iunie, sunt în concediu, împreună cu familia, în Thassos, cea mai nordică insulă din Grecia, în care, în sezonul estival, se vorbește mai mult românește decât grecește. Stelios este pescar și proprietar, împreună cu soția sa, nemțoaica Ilka, al Anthos Apartments, o unitate de cazare din Limenas, capitala insulei cu 30.000 de locuitori.

Ilka și Stelios s-au cunoscut cu mai bine de 30 de ani în urmă, când ea a venit în vacanță în Grecia. După ce s-au căsătorit, cei doi au locuit la Kiel, în Germania, oraș-port, unde au avut o mică afacere,o florărie. Acolo au făcut banii și apoi s-au întors în Thassos, unde au construit micul hotel pe un teren moștenit de Stelios de la mama lui. Rezultatul: o combinație perfectă între ospitalitatea grecească și organizarea germană. Cei doi muncesc de dimineața până seara: el pe mare, pescuind și apoi ocupându-se de nevoile clădirii și ale turiștilor, iar ea pe lângă casă, având grijă ca totul să fie în stare perfectă de curățenie. ”Noi nu suntem de loc din Thassos, bunicii mei au venit aici ca refugiați, s-au retras din calea turcilor. Au primit o locuință în portul vechi, alături de alți refugiați, apoi mama mea a cumpărat acest teren”, povestește grecul, în timp ce curăță cei șase pești proaspeți pe care îi cumpărasem de dimineață de la o pescărie locală, primind bon fiscal. ”Lavraki, tsipura, mourmoura”, înșiră Stelios numele grecești ale peștilor. ”Mourmoura e foarte bun, toți sunt proaspeți. Și bibanul e de captură, dar dorada e de la fermă.”

Am încredere în ce spune Stelios, doar e pescar din tată-n fiu. Peștii și fructele de mare, în special calamarii și caracatițele, sunt din abundență în Thassos. Totuși, globalizarea nu a ocolit nici mica insulă din nord. ”Unele restaurante aduc calamari din Maroc. Vin gata pregătiți pentru preparat pe grătar sau prin prăjire, însă nu sunt la fel de buni precum cei locali. Totul ține de felul în care îi prepari”, explică Stelios, punând peștii pe grătar. Nu ne-a lăsat pe noi să-i stricăm prăjindu-i prea tare – ceea ce probabil că s-ar fi întâmplat –, i-a preparat el, îmbăindu-i într-un sos special, o combinație de lâmăie cu ulei de măsline.

Și pentru că a venit vorba despre măsline, trebuie spus că uleiul local este cunoscut în toată lumea pentru aciditatea sa scăzută. O altă resursă economică importantă este reprezentată de marmură – Thassos este, în fapt, un munte de marmură și alte roci –, exploatată în special din cariera de lângă Panagia, dar și din altele. În total, pe insulă sunt în jur de 30 de cariere de marmură. Turismul este însă de departe cea mai profitabilă sursă de venit. Acum o jumătate de secol, pe insulă era frig, nu putea fi vorba de turism, însă încălzirea globală s-a dovedit a fi benefică pentru Thassos.

În cele din urmă, discuția alunecă spre problemele Greciei: amenințarea cu excluderea din zona euro, așa-numitul Grexit, din cauza datoriilor imense, în valoare totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către Fondul Monetar Internațional, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană.

Grecia va accepta condițiile creditorilor internaționali

În ciuda știrilor din întreaga lume, care cântă prohodul Eladei, nu am văzut, pe insulă, cozi la bancomate și nici oameni disperați. Soții Mastrandreou, la fel ca mulți alți greci, au încredere în Alexis Tsipras, prim-ministrul elen și în Yanis Varufakis, ministrul de finanțe. ”O să plătim, ce putem face? Nu vrem să ieșim din zona euro. Oricum, nu-ți trebuie mulți bani ca să fii fericit”, spune Stelios, în timp ce scoate peștii de pe grătar și îi pune pe o tavă. Îl invităm să ia masa cu noi, împreună cu Ilka, însă ne refuză politicos: este vineri, ziua în care se întâlnește cu prietenii. În plus, mâine merge pe mare, la pescuit.

Am părăsit insula la două zile de la discuția cu Stelios, într-o zi ce se anunța frumoasă și senină. În timp ce ne aflam pe feribot , au apărut norii. Mi-am amintit ce-mi spusese Ilka Mastrandreou: ”Nu este nicio problemă cu norii, îi atrage muntele și vremea se face iar frumoasă”.