FacebookTwitterLinkedIn

Născută în Brazilia, în 1934, Lily s-a măritat prima dată la 17 ani cu Mario Cohen, un magnat al textilelor din Argentina, cu care a avut trei copii și de care a divorțat în 1960. Cinci ani mai târziu s-a căsătorit cu emigrantul român Alfredo Monteverde, un prosper om de afaceri. Monteverde s-a sinucis în 1969, lăsându-i lui Lily toată averea. De procesul de succesiune s-a ocupat bancherul Edmond Safra, cu care Lily s-a căsătorit în 1976. Dl. Safra a fondat două bănci, Trade Development Bank, vândută către American Express pentru 450 de milioane de dolari, și Republic National Bank of New York, care a fost la un moment dat a treia bancă metropolitană din New York, după numărul de sucursale.

Edmond Safra a decedat în 1999, într-un incendiu izbucnit în apartamentul său din Monaco. Incidentul a atras atenția presei internaționale și a fost îndelung dezbătut de marile rețele de televiziune americane după ce s-a dovedit că focul a fost pus de unul dintre bodyguarzii d-lui Safra.

Printre proprietățile familiei Safra se număra și Vila La Leopolda de pe Riviera Franceză. Vila a fost ridicată de regele Leopold al II-lea al Belgiei între 1929 și 1931 și a fost deținută, între alții, de familia Agnelli, proprietarii grupului Fiat.

Edmond Safra a cumpărat La Leopolda în 1987; în 2007, la insistențele miliardarului rus Mihail Prohorov, Lily Safra a acceptat să o vândă pentru suma de 370 de milioane de euro, la care se adăugau 20 de milioane pentru mobilă. Dormitoarele de la etajele superioare ale vilei au fost decorate de Mica Ertegun, soția lui Ahmet Ertegun, fondatorul casei de discuri Atlantic Records. Născută în România, Ioana Maria „Mica” Banu a fost fiica medicului Gheorghe Banu, ministru al sănătății în guvernul Octavian Goga (1937-1938). Mica a părăsit țara în 1947, cu trenul regal, și s-a căsătorit în 1961 cu Ahmet.

Prohorov a fost contracandidatul lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din Rusia, în 2012. A fost președintele companiilor Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Rusia, și Norilsk Nickel, cel mai mare producător de nichel și paladiu din lume, și a deținut clubul de baschet Brooklyn Nets (miliardarul  are 2,03 metri înălțime). Astăzi, averea lui Prohorov este estimată de Forbes la 11,4 miliarde de dolari.

Revenind la La Leopolda, Prohorov a depus avansul de 39 milioane euro pentru cumpărarea vilei, dar izbucnirea crizei financiare din 2008 l-a determinat să renunțe la achiziție; potrivit legislației franceze, în această situație ar fi pierdut avansul. Miliardarul s-a judecat cu d-na Safra, dar a pierdut: verdictul final s-a dat în 2012, iar d-na Safra a declarat că va folosi banii pentru  acțiuni caritabile.

Lily Safra a fost implicată în activități de binefacere încă din timpul vieții soțului său, care a fondat organizația Edmond J. Safra Philanthropic Foundation și a fost decorat de statul francez, pentru generozitatea sa, cu Legiunea de Onoare și cu L’Ordre des Arts et Lettres. Soții Safra au donat în toată lumea milioane de dolari pentru dotarea sau construcția spitalelor (Spitalul Cantonal din Geneva, Hopitaux de France, Spitalul Albert Einstein din Sao Paulo), pentru cercetare medicală și pentru educație.

D-na Safra este membră în boardul Fundației Michael J. Fox pentru Parkinson și în consiliul Muzeului de Artă Modernă din New York. Este o pasionată colecționară de obiecte de artă și bijuterii, pe care le vinde, la anumite intervale, la licitații cu scop de binefacere. Printre instituțiile caritabile pe care le susține se numără Hopes and Homes for Children, a cărei filială din România s-a aflat printre cele 32 de organizații care au beneficiat de cele aproape 38 de milioane de dolari obținute în urma licitației Jewels for Hope din 2012, în care d-na Safra și-a vândut o parte din colecția de bijuterii, inclusiv 18 creații ale celebrului Joel Arthur Rosenthal.

FOTO: Profimedia