FacebookTwitterLinkedIn

,,Dacă ne referim la proiectele pentru acest an, de la 1 iunie va fi pus în aplicare noul contract cadru pentru anii 2014-2015, care conține alături de condițiile de acordare a asistenței medicale și pachetul de servicii”, afirmă Liliana Mihai.

,,Principiile care au fost avute în vedere la elaborare au fost acelea ca pe domenii de importanță să fie alocate noi sume și noi servicii, dacă ne referim la asistența medicală primară vorbim de acel plan de management al cadrului integrat și tot aici ne referim și la faptul că pentru anumite categorii de vârstă se introduc acele controale anuale care spunem noi că vor depista unele afecțiuni astfel încât la un moment dat consumul de servicii să nu fie foarte mare, pacientul venind într-un stadiu critic”, a mai declarat reprezentanta CNAS.

Totodată ea a mai anunțat, referitor la asistența medicală primară și la spitale – ,,care sunt domeniile care rezolvă cazurile cele mai grele”, un mare accent se pune pe spitalizarea de zi. Se definesc, pentru prima dată criterii de internare pentru spitalizarea de zi, iar tarifele vor fi crescute, astfel încât o decontare să înceapă în primul rând cu spitalizarea de zi, urmând apoi spitalizarea continuă.

Alte două proiecte majore sunt dosarul electronic de sănătate și cardul european. ,,Dosarul va fi aplicabil cu 1 iunie și spunem noi că este un element care va determina o bună gestionare a fondurilor astfel încât va conțin istoricul medical al pacientului înmagazinat în acest dosar electronic, va exista și certitudinea că medicul care a făcut înscrierea în dosarul medical a văzut pacientul respectiv, în contextul în care va fi implementat și cardul național de sănătate care confirmă că pacientul s-a aflat în fața medicului în momentul în care i s-au acordat serviciile”, spune Liliana Mihai.

În cadrul evenimentului Forbes Healthcare reprezentanta CNAS a mai amintit că ,,o serie din banii CNAS se decontează, din păcate, către unități sanitare din UE, și vorbim de o sumă mare. Iar începând cu 23 octombrie 2013, la directiva privind asistența medicală transfrontalieră, care a acordat acest drept pacientului de a se trata într-unul dintre statele ale Uniunii, iar sumele să fie decontate din fondul asigurării de sănătate”.

Bugetul CNAS este în acest an de 5 miliarde de euro, iar datoriile către spitalele din alte ţări ale Uniunii Europene au ajuns în total la peste 190 de milioane de euro.